maandag, november 21, 2005

 

Bouwaandelen weer interessant

Door Jack Hoogland

Onderstaande top-5 van sectoren is voor mij een goede reden om iedere week even de grafieken van alle 31 sectoren te bekijken. Deze week viel mij op dat de sector Materials & Construction, de bouw-aandelen dus, een mooi koersherstel laat zien. In eerdere nieuwsbrieven heb ik al over aandelen uit deze sector geschreven, vooral omdat enkele bedrijven zeer goed presteren, goede winstverwachtingen hebben, maar tegelijkertijd een zeer lage koers-winst verhouding.

Met Top-Analyst Trading hebben we voor vandaag een koopsignaal voor Lennar Corp. (LEN), een bouwbedrijf met ruim 11.000 medewerkers. Over de afgelopen vijf jaar heeft dit bedrijf de winst met bijna 30% per jaar zien groeien, en voor de komende vijf jaar wordt 15% per jaar verwacht. Toch noteert dit aandeel een koers-winstverhouding van slechts 6,8.
Een typisch voorbeeld van een goedkoop aandeel van een supergezond bedrijf met prachtige winstverwachtingen.

Met Long & Short Trading hebben we vandaag een koopsignaal voor MDC Holdings (MDC). Voor dit iets kleinere bouwbedrijf (3600 medewerkers) zijn de cijfers zowat hetzelfde als voor Lennar, alleen is de koerswinst verhouding met 6,2 zelfs nog lager.

Wat mij betreft zijn aandelen uit deze sector daarom op dit moment zowel vanuit fundamenteel als technisch oogpunt interessant. Waar wel rekening mee dient te worden gehouden is dat de koersen van dit soort aandelen snel kunnen dalen als angst voor stijgende inflatie de kop opsteekt. Want dat leidt tot renteverhogingen, wat het kopen van een huis minder aantrekkelijk wordt.

De best presterende sectoren
Internet aandelen blijven het beste presteren. De internet sector valt onder te verdelen in drie bedrijfstakken: Internet Information Providers, Internet Software & Services en Internet Service Providers. Wat opvalt is dat net als vorige week vooral de Internet Information Providers zijn die hot zijn. De koers van Google steeg afgelopen maand met 33% en die van Yahoo met 25%.

De gedaalde olieprijzen en goede berichten over de Amerikaanse economie zijn ideaal voor aandelen uit de sectior Transportation. Vooral aandelen van vliegmaatschappijen en postbedrijven profiteerden hiervan afgelopen maand.

Leisure staat voor alles wat te maken heeft met vakantie en ontspanning. Alles wat te maken heeft met hotels, restaurants, sport, gaming en gokken. In deze sector zijn het vooral de casinohotels die het goed doen.

Specialty Retail zijn de speciaalzaken. Ketens van mode, schoenen, kinderkleding, sportkleding, juwelen, etc. Aandelen dus van bedrijven waarvan de verwachting is dat ze gaan profiteren van de komende kerstperiode.

Sector
Stijging*
Internet
12,8%
Transportation
12,2%
Specialty Retail
11,4%
Leisure
11,1%
Financial Services
9,3%

* Stijging over afgelopen maand


Terwijl de olieprijzen nog steeds rond het laagste punt in vijf maanden noteren, zien we toch een koersherstel van aandelen uit de sector Energy, afgelopen weken de slechtst presterende sector. Ook in de VS was het najaar ongewoon zacht en het lijkt erop dat men anticipeert op hogere olieprijzen nu de temperaturen lijken te gaan dalen.




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?