maandag, augustus 22, 2005

 

Technische Analyse met een twist

Stap eens buiten de kudde

Nu de AEX tussen de 392 en de 400 gevangen lijkt te zijn is het weer eens tijd voor reflectie.

Wat gaat er nu gebeuren en waarom?

We zagen twee weken geleden een heel logische valse beweging buiten de tradingrange. "Logisch" vanwege de volgende reden:

Ook de marketmakers doen aan Technische Analyse. Ook die zien dus dat de AEX min of meer gevangen is in een range en ze weten dat de beleggers dat ook weten.

Door nu de AEX heel even buiten de range te brengen hopen ze dat onrustige beleggers snel hun posities keren en inzetten op die beweging. Er zijn immers zat beleggers die heel graag willen en bereid zijn daar wat risico voor te lopen.

Zodra ingezet is door deze speculanten, zetten de marketmakers, daarbij geholpen door de beleggers overigens, de markt weer lager.

Iedereen die al had ingezet op de beweging moet de posities weer sluiten en de marketmaker heeft twee keer winst. Immers, die verdient op omzet en niet zo zeer op beweging.

Waarom is de marketmaker door de beleggers geholpen?

Het is vrij logisch. Stel even, we hikken al weken tegen de 400 aan. Dan eindelijk is het zo ver, we komen er boven. De speculatieve beleggers zetten in op de beweging... En de rest doet nog even niets..

De markt valt dus vrij snel na de doorbreking stil en de marketmaker krijgt van de beleggers vrij spel. Die kan de beurs naar believen nog hoger of terug lager zetten. Nog hoger is alleen interessant als daarmee nog meer beleggers posities gaan innemen, maar die weg is niet logisch bij een eerste doorbreking, want de durfals namen al positie in, de rest kijkt de kat uit de boom. Terug lager is logischer, want dan moeten de speculanten hun ingenomen posities afdekken of weer sluiten. Dat is snelle winst voor de marketmaker.

Uit een langer bestaande tradingrange breken en er direct ook buiten blijven is dus heel onlogisch.

In wezen hebben de marketmakers hun werk slecht gedaan als dat zou gebeuren. Ze hebben er dan niet het maximale rendement uit weten te slepen. Toch zijn marketmakers ook niet zo heel gelukkig met een markt in een tradingrange. Het spel dat ze doen is het best mogelijke in een slappe markt. Een mooie trend in stijgende of dalende lijn heeft ook voor marketmakers de meeste voordelen. De handel hoeft dan amper ondersteund te worden. Nu we vastzitten in een range moeten de marketmakers er voor werken om ons als beleggers te dwingen posities in te nemen. Ze maken ons gretig door op rustige momenten met de koersen te stoeien en te kijken wat er de meeste handel uit gaat lokken. Zodra iedereen inzet op een heel logisch Technisch beeld, dan wordt het beeld ongedaan gemaakt.

We zijn als beleggers dus het slachtoffer van onze wens middels Technische Analyse het risico te verminderen. Daar iedereen dat nu doet zijn we weer heel voorspelbare kuddedieren geworden. Door er van af te wijken is er weer winst te halen, of.. door de marges ruimer te stellen is te voorkomen dat we in de marketmaker val trappen.

Twee weken geleden lag de steun voor de AEX op de 391,8. Dat was immers de onderkant van de gap die in de stijging gevormd was. Pure TA zegt dan dat je als belegger keurig ten minste één sluiting eronder moet zien voor je daarna een positie inneemt. In dat geval kon dat prima, want de index sloot twee dagen onder dat punt, maar vervolgens was het weer over.

De klassieke bescherming in de vorm van een extra slot afwachten hielp dus niet meer.

Wat hielp mij dan wel, want ik heb mijn lezers op tijd kunnen waarschuwen voor die val.

De oplossing was heel simpel. Ik heb niet 391,8 als steun aangehouden, maar koos heel bewust voor het onjuiste niveau van 390. Technisch sloeg dat nergens op, maar die extra 1,8 indexpunt bleek wel voldoende te zijn om buiten het spelletje van de marketmakers te vallen.

Ik verdiende er niets mee. De winst zat hem er in dat ik er niets op verloor. Zo ook vorige week, toen andermaal dit niveau werd opgezocht en we WEER steun vonden en weer stegen. Wie te snel short ging werd direct gesneden en kan op de blaren gaan zitten.

Hetzelfde spelletje vond opwaarts plaats, waarbij de 400 even overschreden werd. Iedereen ziet die 400, maar als u 402 had genomen was er nog geen sprake geweest van een doorbreking. Ik weet het is een willekeurig getal, maar ik weet ook dat de rest naar 400 kijkt. In die zin is het niet zo heel willekeurig.

U weet nu op welke wijze u kunt voorkomen dat u te snel de pion in het spel van de marketmakers bent. Eenmaal in de markt bent u die pion.

Wat zou u wel kunnen doen als de beurs in een trading range gevangen zit?

Op dit moment zou het schrijven van out of the money opties de beste oplossing zijn. Posities innemen op de beweging zijn gewoon te gevaarlijk. Pas na de bevestiging van de verruimde steun of weerstand kunt u weer vol inzetten. Binnen de tradingrange zijn wat mij betreft de bewegingen te klein. Als u nog nooit opties schreef, dan is dit niet het moment om er mee te beginnen. Als u alleen aandelen of opties koopt, dan is het naar mijn idee te vroeg. Beleggen is soms heel gemakkelijk, soms heel moeilijk en soms gewoon beter niet te doen. Dat laatste lijkt het nu wat op.

Tom Lassing


www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?