donderdag, juni 23, 2005

 

Is olie belangrijk voor de economie?

Vandaag las ik een artikel op de Elliott Wave collega site in Amerika. Olie is van invloed door haar 3,25% deel van de Amerikaanse economie. Dit is 3,25% ondanks de olieprijsstijging van $20 naar $60 per vat nu. Er is echter een enkele sector in Amerika die voor meer dan 15% verantwoordelijk is voor de Amerikaanse economie.
Nu vraag ik u, welke is belangrijker?
Welke sector is dat dan? Weet u het al?

Zoals gezegd, olie is zelfs op deze hoge olieprijs slechts goed voor 3,25% van de Amerikaane economie. De belangrijkheid staat buiten kijf, maar een sector die voor meer dan 15% verantwoordelijk is voor de Amerikaanse economie, daar zouden we als belegger natuurlijk ´alles´ over moeten weten.
Het trieste is, we volgen met zijn allen de olieprijs en olievoorraden en als daar dan onverwachts 1,6 miljoen vaten minder aanwezig zijn, dan verliest de Dow de winst van 40 punten in slechts enkele minuten.
Ondertussen weten we niet eens welke sector bijna 5x zo groot is.

15,3% van het bruto nationaal product van Amerika gaat op aan gezondheidszorg.
Dit houdt in, dat van iedere dollar ruim 15 cent aan die sector uitgegeven wordt. Als beleggers zien we echter deze sector niet als sturend voor de beurs.

Dat is ook wel logisch, want hoewel de kosten enorm oplopen, is het een kostenpost met weinig verrassingen. Maar toch... waarom maken we ons zo´n zorgen over het feit of een olietanker meer of minder in Amerika is aangekomen, terwijl het economisch gezien gaat over slechts drie cent op de dollar?
Leggen we onze prioriteiten verkeerd, of maken we ons simpelweg veel te druk over de olieprijs?

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?