zondag, juni 26, 2005

 

De Chinezen komen (2)

Jack Hoogland schreef vrijdag al een aardig artikel over dit onderwerp. U leest het hier: http://www.beursbox.nl/2005/06/daar-komen-de-chinezen.html
Het punt is, doordat het nu in China zo goed gaat zijn er ook ineens bedrijven aldaar, die geld als water hebben. Immers, ze verkopen aan heel de wereld en nergens ter wereld zijn de (arbeids) kosten zo laag als in China. Er worden dus gigantische winsten behaald.
Wat doe je vervolgens met al dat geld?
Ten eerste zijn de Chinezen een spaarzaam volk en vooral fysiek goud is de laatste jaren in grote hoeveelheden naar China gegaan. Ook Amerikaanse staatschulden zijn in grote hoeveelheden opgekocht door Chinezen, tot grote vreugde van de Amerikaanse regering, die er haar oorlog in Irak mee financierde.
Er is echter NOG meer geld in China en ze zien daar nu ook in dat de staatsschulden van Amerika niet echt een zekere belegging zijn, zeker niet als in de toekomst de Yuan moet gaan 'zweven'.
Er is dus nu een nieuwe strategie uitgedacht. In feite een kopie van de jaren tachtig actie van de Japanners.
In de jaren tachtig kende Japan namelijk hetzelfde luxe probleem.
De Chinezen gaan in Amerika inkopen doen.
Amerika, het land van de vrije handel en groot voorvechter van het zo vrij mogelijke kapitalisme...
Echter, net als in de jaren tachtig zien we dat Amerikanen vooral voorstander zijn van vrije handel als het zo is dat Amerikaanse bedrijven in het buitenland belangen en invloed opkopen. Het is een gruwel voor ze dat het semi-communistische China nu de kroonjuwelen van de kapitalistische koning aan het opkopen is.
De beoogde overname van Amerikaanse oliebelangen door een Chinees staatsbedrijf zal de grote test voor Amerika worden. Zijn ze echt voor vrije handel, of hebben ze boter op hun hoofd? Het gaat om grote bedragen en een heel belangrijke strategische invloed.
Als immers de raffinaderijen in Amerika van China zijn, kan dat land besluiten geen olietankers meer naar Amerika te sturen. Daarmee kan China in feite zonder wapengekletter Amerika meerdere toontjes lager laten zingen en in feite oliedroog zetten.
Het bod van het Chinese staatsbedrijf op Unocal Corp. is 18,5 miljard dollar. Voor zoveel geld kan je heel wat Amerikaanse bezit opkopen. Als deze overname niet lukt, dan komen er vast meer pogingen. Als Amerika blijft dwarsliggen en China de vrije handel toegang tot Amerika ontzegd, dan zou China wel eens kunnen besluiten de Amerikaanse staatschulden te dumpen. Zodra dat dan gebeurd kan China uiteindelijk tegen veel betere voorwaarden nog meer Amerikaanse bezit opkopen. Immers breekt er een economische crisis uit als de dollar nu massaal door China gedumpt gaat worden.
Door het slechte economische beleid van Bush heeft Amerika weinig te kiezen.
In een ver verleden had Holland ooit het sterkste leger (vloot en leger van de VOC) ter wereld, maar een staatskas die leeg was. We weten hoe 'machtig' Nederland kort daarna was, want Engeland nam de wereldheerschappij over tot ook daar, na twee wereldoorlogen, de staatskas leeg was.
Amerika is nu precies hetzelfde aan het doen. De wapens zijn nog machtig, maar het geld zit nu al in China. Iedere dag vloeien er vele miljoenen naar China en wordt dus de basis van de macht van Amerika verder aangetast.
In de koude oorlog was een optimist iemand die Russisch ging leren. Een pessimist koos voor Chinees. Die cursus Chinees kon wel eens een mooie investering in de toekomst blijken te zijn.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?