maandag, november 20, 2006

 

Milton Friedman overleden

Ik had dit vrijdag in de nieuwsbrief willen vermelden, maar ik hoorde dat zijn dood een ongeluk was. Ik was daarop wel nieuwsgierig naar wat voor ongeluk, maar kon er vrijdag niet op tijd achterkomen wat dan precies de oorzaak van zijn ontijdige dood was.
Eerst wie Milton Friedman was. Hij was één van de meest invloedrijke economen van het Amerika in de 20e eeuw. Zijn belangrijkste item was steeds dat overheidsingrijpen in de economie de bestaande problemen verergeren. Zo was hij van mening dat de grote depressie in de jaren dertig veroorzaakt is door de overheid. Ben Bernanke heeft in 2002 toegegeven dat ook naar zijn idee het zo was dat de FED indertijd de problemen door haar ingrijpen alleen maar verergerd en verlengd heeft.
Friedman was een groot voorstander van vrijheid, maar niet alleen op economisch gebied. Hij was ook een groot tegenstander van de dienstplicht. Opmerkelijk was ook dat hij drugs wilde legaliseren. Naar zijn idee gaf het verbod totaal geen bescherming en verergerde het eerder de problemen.
Friedman overleed aan de gevolgen van een val in bad. Hij stootte zijn hoofd en kreeg onderweg naar het ziekenhuis een fatale hartaanval. Hij is 94 jaar geworden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?