vrijdag, mei 05, 2006
Beurs volume
Gisteren een mailtje van een lezer die weer eens gepakt is in een product zonder volume. Het ging hier om een Turbo in Hagemeyer.
De koersvorming van het aandeel zelf was al op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en daar zit je dan nog in met een Turbo die te maken heeft met een stop loss.
Het aandeel maakte intraday en heel kortstondig een slinger van 12% waardoor 'puur toevallig' de stop loss van de turbo geraakt werd.
Deze grappen en grollen zijn mogelijk als er weinig volume op de beurs is. Rond feestdagen bijvoorbeeld, in dit voorbeeld dat ik gisteren binnen kreeg was dat ook het geval. Handelaren zeggen dan dat het Iceberg orders zijn die domme grote beleggers inzetten... Ja ja, dat klinkt leuk, maar de kans is heel wat groter dat het professionele handelaren zijn die de koers even lager zetten om daarmee handel uit te lokken. Nu er Turbo's zijn, weten ze waar de bank de Turbo MOET sluiten. Ze kunnen hiermee dus met 100% zekerheid omzet realiseren. Het is de archilleshiel van de Turbo. U zal er daarom de uitgevers van Turbo's en Speeders niet snel over horen.
Mijn goede raad aan u is om alleen in Turbo's/Speeders te handelen die een onderliggende waarde kennen waarin een flinke omvang van de handel bestaat. Het moet niet zo zijn dat één enkele handelaar die zo'n grap verzint u een enorme bom duiten kan gaan kosten. Zeker rond dagen met weinig beurshandel moet u uit speculatieve posities weg zijn. Die 'toevallige' Iceberg orders moet u zien te vermijden.
De profs zullen u zeggen dat deze grappen niet bewust uitgehaald worden, maar ik verzeker u, ze zeggen dat omdat ze er deels van leven en anderszins een probleem krijgen als ze het wel toegeven. Zolang u hen blijft geloven, blijven ze er lekker van profiteren. Wat ze doen is in principe legaal alleen niet netjes. De handelaar die de praktijk gaat toegeven zal door zijn collega's uitgespuugd worden. Ik krijg enorm veel kritiek vanuit die hoek als ik schrijf dat ze de kluit soms in feite belazeren. Dat doen ze immers volgens de letter van de wet niet. Het is daarmee in feite gelegaliseerde oplichting, want uiteindelijk voelt het voor de slachtoffers (vooral particuliere beleggers) wel aan alsof ze gepakt zijn.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl