donderdag, maart 30, 2006

 

AFM waarschuwingen

Het aantal waarschuwingen tegen malafide bedrijven die binnen de financiële markt actief zijn neemt hand over hand toe. Het is criminelen gebleken dat er flink geld te verdienen is in de sector en de pakkans is vooral dankzij Internet technieken weer erg klein geworden.


Het is een vreemde situatie.

Regelgeving is strenger dan ooit, hetgeen consumenten het idee geeft dat wie nu actief op de markt is ook kosjer is. Echter door via Internet te werken, bellen, mailen en websites te plaatsen is het criminelen nu makkelijker dan ooit om zich als kosjer voor te doen. Hele sites worden door Phishing nagemaakt zodat de consument denkt contact te hebben met een gevestigde partij.

Tegenwoordig wordt ook de telefoon weer veel gebruikt. Via Internet bellen houdt in dat het weer echt anoniem kan gebeuren.
U wordt gebeld. Men doet u een aardig voorstel, maar geeft aan nog wel terug te bellen.
U wordt vaker gebeld en men probeert telefonisch een wat vriendschappelijke relatie met u aan te gaan. Men geeft telefonisch een tip weg en als die goed uitpakt, wordt u over een paar dagen weer gebeld. "We kunnen dit vaker met u doen, maar beter is het om geld over te maken, dan doen we het voor u'.

Zodra u geld naar hen overgemaakt heeft, gaat men hard aan het werk om uw geld zo snel mogelijk zo te verwerken dat het ze het meest gaat opleveren. Veel handelingen met hoge transactiekosten is per transactie die gedaan is al snel een flinke inkomsten voor de ander. Of u dan nog winst maakt is voor hen niet belangrijk. Hoge risico's worden genomen. Het is immers hun geld toch niet en wie weet gokken ze goed. In dat geval pakken ze er in winstdeling nog een extra percentage bij. Dat is het scenario als u nog geluk heeft. In dat geval is er nog echt een bedrijf al heeft het geen vergunning en is het in het buitenland actief.

Als u echter pech heeft, nemen ze uw geld al direct en zijn ze direct met de noorderzon vertrokken. Dat is vrijwel altijd het scenario met bedragen die in de tonnen tot in de miljoenen lopen. Z'n crimineel is dan in één keer binnen. Het lijkt raar, maar er zijn mensen die aan een vreemde letterlijk tonnen overmaken.

Voor u in zee gaat met een partij die echt aan uw geld wil zitten, moet U er zeker van zijn dat het een betrouwbare partij is. Per definitie zijn personen die u bellen om uw geld niet de betrouwbare partijen waar u mee in zee wilt. Als ze zo goed en degelijk waren, dan zouden ze de rust en tijd wel nemen om via de bestaande kanalen te adverteren en ook via die wegen een gevestigde partij te worden. Ik raad u dan ook aan om bij service providers die met uw geld willen gaan werken, aan wie u dus uw vermogen overmaakt, eerst de AFM site te bezoeken. Een bedrijf moet daar in het bestand staan, mag het in Nederland individuele beleggingsservices aanbieden.
Het is geen garantie dat de service goed zal zijn, dat staat er zelfs vrijwel los van, maar het is wel de garantie dat het bedrijf onder toezicht van de AFM staat. Zou het later helemaal mis blijken, dan zou u in een uiterste stap de AFM nog verantwoordelijk kunnen stellen voor slecht toezichthouden. Nu is de AFM de spreekwoordelijke kale kikker, maar het is daarmee wel zo dat de AFM als een bok op de haverkist zit als het gaat om controle van de door haar gecontroleerde bedrijven.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?