dinsdag, november 01, 2005
Is de olie bijna op?
Deskundigen zijn het er over eens dat we over de top zijn, waarbij we op dit moment meer verbruiken dan dat we nieuwe olie vinden. Dat houdt niet in dat de olie morgen op is, maar het geeft wel aan dat er bijzonder veel gebruikt wordt en dat hoe dan ook de voorraad olie niet zo snel kan groeien als dat wij olie verbruiken.
Wel is het zo dat er meer olie is als dat de maatschappijen ons willen doen geloven.
Dat klinkt gek, want Koninklijke Olie heeft vorig jaar enorme koersdreunen gekregen omdat ze haar voorraad met 20% overdreven had.
Nu is het vreemde, Koninklijke Olie overdreef haar voorraad slechts op papier. Het was dus een administratieve rel. Ze weten wel dat ze meer hebben, maar konden dat niet bewijzen. Het was ook een bewuste keuze van RDS om de voorraad groter voor te doen als dat bewezen kon worden. Terecht dat de managers er problemen door kregen.
Toch is er meer olie als dat we denken.
Een mooi voorbeeld is Eugine Island dat een onderzeese berg is op zo'n 80 mijl uit de kust van Louisiana. Ze begonnen daar in 1973 te boren een haalden 15000 vaten per dag binnen. Die voorraad liep terug tot slechts 4000 vaten in 1989. De bron leek snel op te drogen.
Toen ineens schoot de productie weer omhoog tot 13000 vaten per dag. De bron bleek ineens veel groter dan verwacht en werd van 60 miljoen vaten ineens geschat op 400 miljoen vaten. De reden?
Het lijkt erop dat de bron gevoed wordt vanuit een dieper gelegen voorraad olie. Dit echter zou de theorie dat olie puur voortkomt uit oude prehistorische organisache lagen onderuit kunnen halen. Zou Eugene Island niet het bewijs kunnen zijn dat olie een soort aardsiroop is die door de warmte van de aarde wordt aangemaakt?
Is het alleen Eughene Island?
- Neen, ook het Midden Oosten heeft haar bewezen voorraad de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Hoe ontzettend veel resten van dinosaurussen en planten moeten er liggen om 660 miljard vaten olie te produceren? Is die theorie nog serieus te nemen, of zou de aardsiroop theorie dan toch op waarheid berusten? In dat laatste geval raakt olie voorlopig niet op. Het enige risico dat we dan lopen is dat we teveel olie vragen zodat de bronnen niet genoeg kunnen leveren.
Bron: http://www.science-frontiers.com/sf124/sf124p10.htm
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl