woensdag, september 22, 2010

 

Staatsschuld en QE

De Nederlandse staatschuld zal in 2011 oplopen tot 338 miljard euro. Deze staatschuld bestaat uit staatsobligaties uitgegeven aan onder andere banken, verzekeraars, pensioenfondsen, beleggers en bedrijven. Ze bestaat ook deels uit schuldbewijzen die zijn uitgegeven aan De Nederlandsche Bank, die daarvoor Euro's verzonnen heeft. Immers was er anders geen mogelijkheid de euro's te verkrijgen waarmee Wouter Bos de banken 'gered' heeft. Voor dat geld zijn namelijk geen officiële leningen uitgeschreven. In Amerika noemen ze dat Quantitative Easing (QE).
Het houdt in dat de geldhoeveelheid simpelweg verhoogd wordt omdat andere methoden, zoals rente niet meer werken omdat de rente al bijna op nul staat.
Het is eigenlijk geen geld drukken meer, omdat er geen fysiek geld aan te pas komt. Er wordt simpelweg een getal op een rekening van de Centrale Bank bijgeschreven. Dat geld wordt elektronisch overgeboekt naar commerciële banken en daarmee in de boeken gebracht.
Uiteindelijk zal deze werkwijze tot inflatie en misschien zelfs hyperinflatie leiden. Dat kan echter vrij lang duren omdat dit geld maar langzaam in de economie gebracht wordt. De banken zelf zien namelijk ook dat de economie kwetsbaar is en durven dit nieuwe geld niet zo maar in de economie te brengen uit angst dat ook dit geld verloren zal gaan in te riskante economische activiteiten.
Het rente beleid van de overheid via de Centrale Bank is van groot belang, omdat een te lage rente ook speculatie in de hand kan werken en luchtbellen kan creëren.
Voor meer informatie over mijn rente visie verwijs ik u graag naar mijn nieuwe E-boek: De Wereld Volgens Tom http://www.beursaccent.nl/dewereldvolgenstom.html


Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?