maandag, maart 29, 2010

 

Rio Tinto rechtszaak


In China wordt vandaag de uitspraak verwacht in de rechtszaak tegen enkele managers van Rio Tinto. Waar ging het ook alweer om, en waarom is deze rechtszaak zo belangrijk?
- In de crisis van 2008 wilde Chalco een groot belang in Rio Tinto nemen, toen deze laatste zwaar in de problemen kwam toen de overname door BHP niet doorging en de crisis bij Rio Tinto keihard toesloeg.
Alles leek in kannen en kruiken, maar de crisis bleek minder sterk door te zetten dan verwacht. Op het allerlaatste moment werd daarom de overname van een aanzienlijk deel van de aandelen door Chalco toch door Rio Tinto niet doorgezet.
China was daarover zeer verbolgen want ze zag het als wederom een bewijs dat buitenlandse bedrijven wel in China mogen overnemen, maar dat China andersom werd tegengewerkt.
Als een soort tit for tat werden enkele managers opgekapt die beschuldigd werden van spionage en omkoping.
Vervolgens werden diplomaten, tegen de wetgeving en afspraken in, bij de rechtszaak weggehouden.
Kortom, heel deze rechtszaak lijkt een farce.
Waarom is het zo belangrijk?
- Met deze rechtszaak zal duidelijk worden hoe serieus China werkelijk is en of afspraken en wetgeving wel nageleeft worden. Als managers kunnen worden opgepakt als er iets gebeurd dat China niet zint, dan zullen bedrijven en medewerkers mogelijk nog even nadenken of ze wel in zee willen met China.
Denk daarbij aan strafmaatregelen tegen bedrijven als een staatshoofd met de Dalai Lama spreekt. Als dat soort zaken mogelijk zijn, dan bedenk je je mogelijk wel even voor je een baan in China accepteert of er gaat samenwerken met een bedrijf.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?