donderdag, december 10, 2009

 

Eindejaarsrally

Wat is het en is deze voor u eventueel van belang?
De eindejaarsrally is uiteraard een stijging van de aandelen, maar niet zomaar alle aandelen. Aandelen die het dit jaar goed gedaan hebben, die stijgen eind december extra en aandelen die het slecht gedaan hebben krijgen nog een tik na. Hoe zit dat?
We moeten daarvoor kijken naar de beheerders van beleggingsfondsen en pensioenfondsen.
Die beheerders moeten na 1 januari openbaar maken welke posities in portefeuille zijn. Nog net voor dat moment verkopen ze de verliezers en ze kopen de winnaars bij. Dat staat dan immers betrouwbaar, ondanks dat de rendementen door de slechte eerdere keuzes misschien wat tegenvallen.
Het jaarverslag is vooral ook een reclame document. Er wordt dus zorgvuldig gekeken naar welke posities goed in de markt overkomen. Immers gaan ook analisten het jaarverslag gebruiken. Het is dus zeker niet onterecht dat ze er even goed naar kijken. We zien vaak de indices nog een flink hoger gaan omdat de winnaars al meer indexinvloed hebben gekregen dan de verliezers en fondsen vaak kiezen voor aandelen in de topindex ten nadele van aandelen die niet in de index opgenomen zijn.
Het gaat niet altijd op... Vorige jaar verloor de Amerikaanse aandelenmarkt in december. Misschien niet onterecht omdat de winnaars toen pertinent niet in de topindex te vinden waren.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?