woensdag, december 05, 2007

 

OPEC wil productie verhogen

De olieprijs daalt in de verwachting dat de OPEC de olieproductie gaat verhogen. Dat hebben de Saoudie's namelijk belooft en wie de oliemarkt al langer dan een paar maanden volgt, weet dat een belofte van de hen gelijk staat aan een belofte van heer Olivier. (Heer Olivier was twnitig jaar geleden in Nederland een gevierde oplichter die het keer op keer voor elkaar kreeg met mooie praatjes enorme hoeveelheden geld te bemachtigen. Iedereen kende hem, maar toch stonken ze er keer op keer graag in.)
De Saoudie's zeggen ook keer op keer dat ze de productie gaan verhogen en de wereld stinkt er keer op keer in. Feit is echter dat de ze niet meer kunnen doen dan af en toe een extra supertanker vullen of in slappere tijden een beetje onderweg ophouden. Ze zitten aan de top van hun capaciteit. Als ze de pompen nog harder laten draaien halen ze alleen maar oliedrap omhoog die veel meer bewerking nodig heeft.
De OPEC doet dus heel geheim over haar productie cijfers, maar Venezuela, Irak en Saoudie-Arabiƫ kunnen op dit moment simpelweg niet meer leveren.
Gaat de olieprijs dan nu niet verder omlaag? Analyse op basis van Elliott Wave laat zien dat de kans vrij groot is dat de prijs nu eerst naar $70 gaat dalen. Daarna is het meest waarschijnlijke scenario dat de prijs weer zal toenemen en uiteindelijk is het eerste echte koersdoel een prijs van $150 per vat. Het lijkt me sterk dat we dat niet binnen twee jaar gaan halen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?