donderdag, november 29, 2007

 

Waarom haken beleggers af

De beurs corrigeerde slechts 10%.

Vooral recent gestarte beleggers haakten al teleurgesteld af. Het sprookje is voor hen over, op de beurs is blijkbaar niet makkelijk geld te verdienen.

Ze hebben in die zin gelijk, dat het inderdaad niet makkelijk is. Als het makkelijk was, dan zouden er niet beursgoeroes rondlopen met loopbanen van meer dan twintig jaren. Het feit dat het zo lang duurt om je naam te vestigen mag al genoeg duidelijk maken.

Wat de laatst tijd heel erg duidelijk in de beurs is, is dat het stapje vooruit, stapje achteruit is. Soms twee stapjes in een richting, maar uiteindelijk valt het met de winsten en verliezen dan steeds zat mee. Een heel moeilijke beurs voor beleggers die iedere dag naar hun portefeuille waarde kijken, want je wordt er horendol van. De winst van gisteren is vandaag weer net zo makkelijk weg.

Ik zie dan ook recent te veel beleggers afhaken. Ze struikelen naar mijn idee over het feit dat ze totaal geen lange termijn visie hebben en feitelijk blijkbaar ook beleggen met geld dat ze eigenlijk niet kunnen of willen missen. Dan ga je als belegger letterlijk nachtrust verliezen en je steeds meer opvreten en uiteindelijk neem je dan als belegger op het ongunstigste moment dat maar te bedenken valt, afscheid van de markt.

De belegger die me eerder deze week mailde met zijn enorm negatieve commentaar op de markt en beleggen in het algemeen zal zich misschien vandaag voor de kop slaan dat hij zo 'door de mand viel' als belegger die de druk gewoon niet aan kon. Gisteren en vandaag deden we immers die twee stapjes vooruit weer. Sneu voor de persoon in kwestie, maar beleggen lijkt zo makkelijk, maar het gaat wel om geld waarvoor hard gewerkt is. Dan kan het in even wat mindere tijden erg pijn doen.

Waar hebben we het echter over? Een 10% correctie ten opzichte van de all time high. Dat is geen slechte beurstijd, het is geen crash, het is simpelweg een kleine marktbeweging. Als je dan al in paniek raakt, dan is beleggen duidelijk niet je 'ding'.

Als je als belegger met beleid je posities hebt ingenomen en je verder kan kijken dan de koers van vandaag, dan is beleggen zo moeilijk niet. Wat je vooral moet hebben is een visie. Met dat op zak kan je veel makkelijker door lastige beurstijden komen. Zolang je visie niet overduidelijk verkeerd was, ga je op termijn toch een prachtige winst maken.

De BeursAccent Nieuwsbrief bewijst juist dat feit. Door de visie is duidelijk waarom een eventuele daling er niet zo toe doet. We kopen heel bewust netjes gewaardeerde aandelen van vooral toonaangevende marktleiders. De kans dat het daar echt mis mee gaat is zeer klein. ALS het misgaat, dan zou uw geld op rekening ook niet geholpen hebben, want als de hoekstenen van de economie volledig onderuit gaan, dan is er met heel de economie serieus iets mis.

Die wetenschap maakt dat ik me nooit zoveel zorgen maak over die kleine beursbewegingen. Ze zijn niet leuk en ik zou ze graag ontlopen, maar ik ga niet gokken op timing, want dat gaat gewoon te vaak mis.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?