vrijdag, november 16, 2007

 

Subprime crisis nog niet over

Vooral de Amerikaanse beleggers zijn nog zeer nerveus en gelijk hebben ze. Zelfs de banken blijken niet in beeld te hebben welke risico's ze lopen. Al jaren zeggen we in de financiƫle sector dat de risico's die door de grootbanken genomen werden, te groot zijn. Warren Buffett had het al eens over de derivaten bom. Nu, er mag gerust gesteld worden dat het de derivaten atoombom is, gezien de wereldwijde impact.
Uiteindelijk is het nu zelfs zo dat bijna ALLE financiƫle producten nu verdacht zijn. Men vertrouwt niets meer en wat tot een paar maanden geleden als 'Betrouwbaar' triple AAA te boek stond, is nu vanuit een enorm stuk wantrouwen ook in waarde aan het dalen.
Ik kreeg een mooi voorbeeld toegestuurd. Je kan een prachtig huis in Wassenaar hebben, maar als de buren links en rechts van je hun huis moeten verkopen via een veiling, dan kan je er de donder op zeggen dat jouw optrekje ook fors in waarde zal dalen. Hoe mooi de lokatie en hoe goed u eea ook financieel rond hebt. DAT is wat er nu in Amerika gaande is met de bezittingen van banken. Al die producten die ze op basis van leningen en hypotheken hebben verzonnen zijn nu verdacht en dalen in waarde omdat de buurman, de subprime lening, nu waardeloos is geworden. Die trend is nog niet over. Pas als de beurskoersen serieus gaan keren kunnen we weer massaal in banken gaan. We missen misschien de eerste 15% van het herstel, maar bij een herstel van 100 tot 300% doet die eerste 15% er ook niet toe. Daarom ben ik nu terughoudend. Deze sector gaat eerst helemaal door het putje.


Tom Lassing

www.beursaccent.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?