vrijdag, november 02, 2007

 

AFM wel erg rooskleurig

Dit was het persbericht dat de AFM uit liet gaan:

Bijna driekwart van de hypotheekadviseurs geeft adviezen die van een redelijke tot goede kwaliteit zijn. Op specifieke onderdelen als vermogensopbouw, advies bij oversluiten, risicobeschermingsproducten en de fiscale gevolgen van de lening schieten adviseurs regelmatig te kort. Bijna driekwart van de adviezen over de hoogte van het geleende bedrag is goed. Ook de informatieverstrekking over woonlasten en aflossing is overwegend goed.

- Stel even, we zoeken een vakantie busmaatschappij die reist op Spanje. In hun persbericht de verheugende mededeling dat afgelopen zomer bijna drie kwart van de bussen daadwerkelijk in Spanje aan is gekomen!
Als u vervolgens navraagt wat er met de rest van de bussen dan eigenlijk is gebeurt, wordt het verhaal net even anders: meer dan 25% van de bussen is onderweg verongelukt. De bussen gingen verloren, de passagiers zijn er levend, maar behoorlijk gewond vanaf gekomen. Oh ja, en de busmaatschappij is er niet tegen verzekerd. Het is dus 'rekening man'.
Durft u, in dat licht bezien, een persbericht uit te doen met de verheugende mededeling dat bijna 75% goed was?

- Wat mij betreft dus een wat misplaatste positieve inslag bij de AFM. De adviezen over hypotheken zijn geen 'gokken' of natte vinger werk. De gegevens zijn bekend of zouden dat moeten zijn en vanuit die gegevens moet je als adviseur een goed advies kunnen geven. Het is diep triest dat het de branche dus blijkbaar niet lukt om dat advies kwalitatief op een degelijk niveau te kunnen doen. Hoe moet de consument er nu uitkomen als de 'experts' het al niet kunnen?

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?