donderdag, februari 22, 2007

 

Huizensector Nederland

Na de gekte in de jaren negentig is er altijd de angst in Nederland geweest dat de huizenmarkt in zou storten. De hypotheek aftrek mocht niets aan gedaan worden omdat de angst zou bestaan dat een aanpassing daarin de waarde van huizen zou doen kelderen.
Wat we echter hebben gezien is dat de afgelopen jaren de prijzen van huizen over het geheel genomen gewoon zijn blijven stijgen. Veelal heel rustig, maar de stijging van ruim 2% in januari doet vermoeden dat er toch weer meer beweging gaat komen.
Wel moet gezegd worden dat het aantal verkochte huizen in januari flink terugliep ten opzichte van een maand eerder.
Opvallend is dat appartementen het qua prijs slecht doen, terwijl vrijstaande woningen in een maand tijd 11% in waarde stegen.
Voor Belgische lezers leuk om te vergelijken, een gemiddelde Nederlandse woning kost nu 243.160 euro.
In Amsterdam krijgt u daar een klein appartementje voor, in de omgeving van Eindhoven een aardige tussenwoning. In Belgiƫ kan er heel wat meer huis voor verkregen worden.
De woonwaarde index, die in 1995 op 100 gezet werd, is per januari 2007 op 290,8 gekomen. Het mag daarmee duidelijk zijn dat wonen in Nederland daarmee ongekend duur is.
Meer informatie op http://www.kadaster.nl/
Overigens heb ik de woonwaarde index uitgeprobeerd op mijn eigen woning. Ik kom dan echter een ton boven de huidige marktwaarde uit. Die index is dus een wel heel globale manier om waarde te berekenen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?