dinsdag, februari 27, 2007

 

Private equity

Natuurlijk gaat dit mis. De laatste twee jaar is private equity van een dieptepunt naar een ongekend hoogtepunt gestegen. Nog nooit was er zoveel geld beschikbaar om beursgenoteerde aandelen van de beurs te halen en om niet beursgenoteerde bedrijven op te kopen. Gisteren werd in Amerika de grootste deal ooit gerealiseerd. In Texas werd TXU voor 45 miljard dollar overgenomen. Ook Dow Chemical staat op het punt een bod te krijgen van een consortium en ABNAMRO weten we sinds vorige week ok van dat er al grote belangen zijn vanuit private equity partijen.
Het zal mis gaan omdat overdrijven altijd mis gaat. Eén zo'n overname gaat een ramp worden en vervolgens vallen als dominostenen al die kaartenhuizen in elkaar.
De grote vraag die steed sgesteld wordt, is: 'Waar komt het geld vandaan?'
Vooral financiële instituten hebben al jaren enorme reserves waarmee ze op de beurs amper wat konden. Obligaties leveren door de lage rente al jaren te weinig rendement op. Pensioenfondsen hebben daarmee een probleem. De pensioenpremie verhogen werkt een recessie in de hand. Kortom als ook de aandelenbeurs dan geen ruimte biedt, dan moet je erbuiten gaan opereren. Eerst werden hedgefunds gebruikt, maar ook die presteren ondermaats. Dat is dus nu passé aan het raken, al wil nog niet ieder pensioenfonds dat geloven. Het ABP bijvoorbeeld is vaak wat trager, die stappen nu pas in hegdefunds, terwijl de rest al weer opschuift naar private equity. Enorme bedragen schuiven nu dus naar private equityfondsen. Als daar de hype weer over is, dan zal het geld een volgende plek gaan zoeken. Ik denk dat China een enorme kans maakt, maar dat is nu nog ver voor de muziek uitlopen. China moet waarschijnlijk eerst een keer een correctie doormaken. PTR, waar Warren Buffett ook in zit corrigeerde al van boven $140 (mijn verkoopmoment) naar $121 nu.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?