maandag, januari 16, 2006

 

Primeur: Speeders

Commerzbank zal woensdag de eerste bank zijn die een antwoord heeft op de Turbo's van ABNAMRO.
Het blijft even wennen dat tegenwoordig banken met producten komen, daar waar vroeger de beurs met afgeleide producten kwam. Immers, futures en opties zijn niet van een bepaalde bank, maar komen vanuit een beurs. Warrants, Turbo's en Speeders zijn echt van een bepaalde bank, maar worden dan vervolgens op de beurs verhandeld.
In de jaren zeventig zou er een nieuwe beurs voor opgericht zijn. We zagen dat indertijd met de oprichting van de Optiebeurs in Amsterdam.
Het gevaar dat we nu lopen is dat de handel in Turbo's en Speeders te verbrokkeld gaat worden. Zien we op een gegeven moment door de bomen het bos nog wel?
Het voordeel van deze lancering is er ook. Immers, nu kunnen we als beleggers eindelijk profiteren van een product dat niet van ABNAMRO is. Immers, bij iedere Turbo die verhandeld werd hoorden we de kassa bij ABNAMRO rinkelen. Die kassa is het probleem niet, maar wel is het een probleem dat een monopolie op een bepaald product een bedrijf lui maakt. Een beetje concurrentie is daarom een prima zaak en dat is het grote voordeel boven er 'weer een beurs voor oprichten'. Immers met een enkele beurs voor een product is er ook weer sprake van een monopolie en de voorloper van Euronext heeft daar toch vele jaren lang schandelijk misbruik van gemaakt. Deels is dat nog altijd het geval, want de koersen die wij als belegers zelf creƫren, die mogen we duur terugkopen in de vorm van een licentie op de feed.
Moet ik dus de balans opmaken over de lancering van de Speeders, dan ben ik blij met de lancering van een concurrerend product naast de Turbo's. Commerzbank zal woensdag de lancering breed bekend gaan maken, waaronder via deze nieuwsbrief. U moet dus nog twee nachtjes slapen voor u er weer leuke speeltjes bij krijgt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?