vrijdag, januari 20, 2006

 

Geheime afspraken Essent

Nu de splitsing van de energiebedrijven dreigt, komen die ineens naar buiten met 'geheime' leasecontracten met Amerikaanse partijen die "beide partijen voordelen bieden". Lees hier gerust dat ze een manier hebben gevonden om op grote schaal de belasting te ontduiken en nu als de dood zijn dat ze deze voordelen gaan verliezen, of misschien nog wel erger, aangeklaagd gaan worden.
Volgens Essent, die ook dit soort contracten afgesloten heeft, zullen de Amerikaanse partners de splitsing van de bedrijven als ontbindende factor voor de leasecontracten gaan zien en naar buiten gaan komen met details, danwel de energie bedrijven gaan aanklagen wegens contractbreuk.
Essent heeft nu de tweede kamer onder druk gezet om vooral de wet niet in te voeren. De minister schat in dat de claims hooguit enkele tientallen miljoenen gaan bedragen, Essent heeft het over een miljard.
- Mij bekruipt het gevoel dat we hier nog een nasleepje hebben van eind jaren negentig. Die 'geheime' contracten zijn maar een schimmig zaakje. In Amerika zijn dit soort constructies nu bij wet verboden en daarmee dus ook niet meer mogelijk. De bestaande contracten zijn echter niet verbroken. Ik weet niets van de wenselijk of onwenselijkheid van splitsing van de energie bedrijven, maar ik zou maar wat graag willen weten hoeveel deze geheime afspraken de schatkist gekost hebben en hoeveel de managers vervolgens achterover gedrukt hebben.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?