woensdag, oktober 26, 2005

 

Winstname of teleurstelling bij BP?


Het gaat goed met de olieindustrie. Ondanks alle last van de orkanen in het Car?bische gebied was de derde kwartaalwinst van BP toch nog altijd 6,4 miljard U$dollar. Dat afgezet tegen een winst van 4,8 miljard een jaar eerder maakt wel duidelijk dat de oliemaatschappijen het bijzonder prettig vinden dat de prijs van olie zo hoog is. Ze is blijkbaar mede zo hoog omdat we als consumenten meer aan de winst van de maatschappijen moeten bijdragen.
Als Katrina en Rita niet een enorme schadelpost hadden opgeleverd, dan was de winst voor BP nog schandalig veel hoger geweest. In feite is die schade een goede zaak voor BP, want handelsbeperkingen omdat ze te duidelijk maken dat de oliemaatschappijen te wanstaltig profiteren van de hoge olieprijzen, daar zitten ze ook niet op te wachten.
BP verloor gisteren 1,2%. Volgens de pers omdat beleggers en analisten de winst toch vonden tegenvallen. Naar mijn idee waanzin ten top omdat iedereen op zijn vingers kon natellen dat de orkanen flinke schade toegebracht zouden hebben. 6,4 miljard winst maken in drie maanden terwijl je twee orkanen door je kroonjuwelen heen hebt gekregen lijkt me moeilijk te spreken over tegenvallende winst. Naar mijn idee was het eerder winst nemen op het goede nieuws.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?