dinsdag, oktober 25, 2005

 

Onbegrijpelijk vakjargon (2)

Door J. de Koning


Recent werd in een artikel in Beursbox een stuk tekst van mij besproken waarbij het duidelijk werd dat er toch wat nadere uitleg over nodig was. Van Tom kreeg ik bij deze de gelegenheid mijn stuk tekst nader toe te lichten.
Het betrof deze tekst
"Crashes (extreme beursdaling in enkele dagen tijd) vinden alleen plaats in de eindfase van een cyclical bullmarkt binnen een seculair bullmarkt".

Deze tekst stond in een column van mijn hand. De column werd geschreven op het moment dat veel analisten en beleggers negatief werden over de vooruitzichten op de beurs. Op enkele plaatsen werd er zelfs een crash alarm afgegeven. Overdreven, onzinnig en ongegrond. Met de zin heb ik aangegeven wanneer we crashes dan wel kunnen verwachten. Een antwoord op de cycly:
De lange termijn trendbewegingen op de beurs kunnen worden ingedeeld in seculaire en cyclische bewegingen. Een seculaire beweging is een lange termijn beweging die vaak zo’n 15 tot maximaal 20 jaar aan tijd in beslag neemt. Binnen deze periode kan de markt stijgen (bull) of dalen dan wel zijwaarts bewegen (bear). Deze lange termijn bewegingen zijn onder te verdelen in cyclische bewegingen welke doorgaans 4 jaar in beslag nemen. Binnen een seculaire beurstrend (van 15-20 jaar) vinden dus ook cyclische bewegingen plaats (van 4 jaar) en binnen zo’n seculaire beweging vinden dan ook zo’n 4 tot 5 cyclische bewegingen plaats. Vanaf 1982 tot 2000 noteerde de wereldindices in een seculaire bullmarkt. Binnen deze bullmarkt vonden ook cyclische bewegingen plaats. Omdat de lange termijn trend (seculair) omhooggericht was zijn de cyclische bewegingen vaak opgedeeld in drie jaren van stijging en een jaar van daling. Soms vind er helemaal geen dalende beweging van een jaar plaats maar corrigeert de markt veel sneller (crash). Vanaf 2000 noteren we in een seculaire bearmarkt. Binnen een seculaire bearmarkt stijgen de koersen vaak een of twee jaar en dalen vervolgens ook twee tot soms wel drie jaar. Crashes vinden echter nooit plaats binnen dergelijke seculaire bearmarkten, het kan alleen voorkomen dat de overgang van een seculaire bull naar bearmarkt plaats vind middels een crash die het einde van een cyclische bullmarkt binnen een seculaire bullmarkt betekent.

De abonnees van TrendTraders.nl zijn de afgelopen maanden ge?nformeerd over de lange termijn verwachtingen en scenario’s van de AEX en de Amerikaanse indices. Zeer zorgvuldig en uitgebreid (en ge?llustreerd middels grafieken) heb ik de genoemde begrippen uitgelegd. Zie hier de uitleg voor de abonnees van BeursBox. Over de gevolgen en praktische toepassing zijn beleggers van harte welkom op TrendTraders.nl

Met vriendelijke groet,
J. de Koning CMT


Gepubliceerd op:

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?