dinsdag, oktober 25, 2005

 

De opvolger van Greenspan is bekend

Het is Ben Bernanke geworden. Bernanke zat ooit al drie jaar in het bestuur van de Fed. Sinds een paar maanden is hij de belangrijkste economische adviseur in het Witte Huis. Het mag dus duidelijk zijn dat de onafhankelijke Fed. de kans loopt de aankomende jaren minder onafhankelijk zal worden. Niets ten ongunste van de persoon Bernanke, want het is een man die zijn sporen heeft verdiend, maar dat hij zo enorm aan Bush gekoppeld zit is geen aanbeveling gezien het matige economische beleid van Bush tot op heden.
In de financiƫle wereld van Amerika is het feit dat je aan Bush gekoppeld bent geen probleem.

Sterker nog, het is de enige manier om een toppositie te kunnen bemachtigen.
De Amerikaanse beurzen sloten fors hoger, mede omdat aan ook deze onzekerheid nu een eind kwam. Greenspan gaat echt met pensioen en op tijd zal er een opvolger zijn.
Greenspan zit overigens al vanaf 1987 op het pluche. 1987 is het jaar waarin ik voor het eerst heel voorzichtig met beleggen begon. Het zou toen nog drie jaar duren voor ik beleggen en computers aan elkaar ging koppelen. Greenspan komt dus ook nog uit het stenen tijdperk. Vervelende gedachte is daarna... ik dus blijkbaar ook.
Eind jaren tachtig was de tijd dat we als beleggers bij elke bank f42,50 aan kosten per transactie betaalden. NMa was er toen nog niet en prijsafspraken verboden? Daar had nog niemand van gehoord. Tevens was het iedere avond met ruitjespapier de slotkoersen verwerken zodat de grafiek uitgebouwd kon worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?