donderdag, oktober 20, 2005

 

CEO salarissen


In de oktober editie van de Detroit Free Press stond een interessant artikel over hoe de salarissen van CEO's nu alle vroegere verhoudingen missen.
Ik lees nog wel eens commentaren waarin aangegeven wordt dat het wel meevalt met die hoogtes van de salarissen. Immers nemen de CEO's ook veel verantwoordelijkheid. Nu, dat laatste valt wel mee. Immers, zodra het mis gaat pakken ze tegenwoordig de gigantische oprotpremie en laten de boel de boel. In wezen nemen de huidige CEO's veel minder persoonlijk risico dan de vroegere CEO's dat deden. Ze hebben namelijk allemaal een vangnet dat aantrekkelijker is dan doorwerken.
Wat stond er in de Detroit Free Press: "De salarisverhouding van het aantal productiewerkers ten opzichte van een gemiddelde Amerikaanse CEO is van 1:42 in 1982 opgelopen naar 1:431 in 2004".
- Let wel, het gaat hier om de gemiddelde Amerikaanse CEO, niet om de beste betaalden. De verhouding van de best betaalden ten opzichte van de productiemedewerkers is nog veel hoger en kan zelfs oplopen tot boven de 1:4000.
Ook in Nederland zien we verhoudingen die de Amerikaanse al benaderen. Immers met de nodige bonussen boven het reguliere loon zien we al een aardig aantal topmannen dat met meer dan 10.000.000 per jaar naar huis mag. Dat is 400 x 25.000 euro die we voor het gemak maar even het productiemedewerker loon noemen.
Een collega publicist gaf al aan, "dat is waar klasseoorlogen en sociale revoluties van gemaakt zijn".
Die nieuwe elite is mede stinkend rijk aan het worden door bedrog en oplichting en over de rug van de werkenden. Op de één of andere manier pikken de werkenden het nog altijd, maar naast de religie-bom die onder onze samenleving ligt, ligt er ook de rijkdom bom klaar om tot ontploffing gebracht te worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?