donderdag, juni 02, 2005

 

De marktreactie voorspellen

De richting van de beurs of een reactie van de markt voorspellen op basis van een economisch gegeven, ik geef het u te doen. Gisteren kwam in Amerika de ISM Manufactering-index uit. Deze viel tegen... Dat is dus zwaar negatief.... Dan zou je denken, nadat een dag eerder de Amerikaanse beurs al negatief was mede vanwege de onzekerheid over Europa, een stijgende olieprijs en een stijgende dollar, dat dit de doodsteek voor de Amerikaanse beurs is. Immers was er echt even niets om positief van te worden.
En dan, juist dan als er geen enkele reden te noemen valt om nog positief te zijn, dan knalt de beurs ineens omhoog en kon er gisteren intraday ineens leuke zaken gedaan worden. Dat lijkt onverklaarbaar, maar ik heb het al vaker uitgelegd en zal dat hier nog eens doen.
Achteraf is de verklaring vanuit pers en analisten dat 'men' ineens positief was omdat de ISM nog wel boven de 50 uit was gekomen.... bull shit... maar je moet toch wat verzinnen om die stijging te verklaren.
De verklaring heb ik echter wel voor u. Zonneklaar is deze.
Gisteren was er op de beursvloer niemand meer te vinden op heel de Amerikaanse beurzen niet, die intraday nog een positie wilde innemen richting zuid. Immers, dat had echt iedereen die dat al wilde doen, al gedaan. Toen dus de marketmakers de quotes direct na de bekendmaking van de ISM gewoon zelf heel snel hoger gingen zetten, toen kwamen direct de eerste shorters in grote problemen en rolden ze over elkaar heen om zo snel mogelijk uit hun shorts te komen. Europa deed wat het bijna altijd doet, namelijk blind de meute in Amerika volgen. De AEX, gisteren extra in the picture vanwege het referendum, reageerde het scherpst.



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?