vrijdag, mei 27, 2005

 

Inspelen op olieschaarste (9)

De lijst met potentieel interessante aandelen is weer flink langer geworden. Kijkt u hier naar de meeste recente bijgewerkte lijst.
http://www.beursbox.nl/2005/05/inspelen-op-de-olieschaarste-7.html

Vanuit die lijst nu even een opvallend aandeel: Falkland Islands Holding Ltd (FLK), Beurs London http://www.the-falkland-islands-co.com/
Als ik het zo mag zeggen, het bedrijf dat ooit de helft van de Falkland eilanden in bezit had en tot op de dag van vandaag toonaangevend op de eilandengroep is.
De meeste landerijen zijn verkocht, dus het echte groot grondbezit is niet meer, maar men bezit nog wel 21 eilanden, 384 acre land, een verzekeringsbedrijf, hotels, boten, het beheer van de haven, huizen, winkels, garages en een aantal mijnrechten waarop men actief is. Gezocht wordt naar vooral goud over in feite heel de Falklands. Sinds kort is het bedrijf ook actief in het offshore zoeken naar olie.
Kortom, dit bedrijf is op de Falklands, wat Microsoft is in uw PC.

Wat zijn de kansen...
Men heeft bij een verdere ontwikkeling van de Falkland eilanden een prachtige uitgangspositie. Misschien vinden ze wel olie... en goud... Hoe dan ook, op de eilanden kan men niet om ze heen. Er komt weinig binnen op de eilandengroep dat niet eerst door de handen van dit bedrijf is gegaan. Ze bepalen zelf de prijs, want serieuze concurrentie is er niet.
Ze zeggen zelf dat de kans om olie te vinden groter is dan ze eerst zelf hadden gedacht... Ze geven verder geen garantie, maar hun berichten zijn heel positief gestemd. In 2007 gaan ze pas daadwerkelijk boren, dus een belegging op deze grond is echt een belegging voor de lange termijn.

Overigens hebben ze ook enorme licenties in het zuiden van de Noordzee, tegen de Engelse kust aan. Het bedrijf beperkt zich dus niet tot de eilanden aan de andere kant van de wereld.

De nadelen:
De handel in de aandelen is beperkt. Buiten de Falklands kennen weinig mensen dit bedrijf. De diversiteit van het bedrijf is ook een nadeel. Immers werkt het amateurisme in de hand. Het gebrek aan concurrentie op de eilanden is daarbij ook geen voordeel. Verder is de koerstrend omlaag.

Technisch: De koers in in 2004 tot een all time high gestegen. Deze kwam tot 800 en is nu nog "slechts" 351. Nog altijd hoger dan ooit tevoren, buiten de hogere koersen die eerder in de 2004 hype gemaakt werden. Het aantal donkere candles is enorm en de weg omlaag lijkt nog lang niet afgelopen. In die zin geen moment om dus nu al in te willen stappen. Technisch gezien zou ik niet weten op welke grond iemand nu zou willen instappen.
Voor Fundamenteel ingestelde belegers is er het probleem dat het aandeel niet echt door analisten gevolgd lijkt te worden. Er is dus relatief weinig over de gang van zaken intern te vinden, buiten wat het bedrijf zelf naar buiten brengt. Een aandeel voor de vol vertrouwen zijnde liefhebber dus...

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?