donderdag, mei 26, 2005

 

Delta neutraal beleggen

Het neutraal in de markt zitten wordt ook wel Delta Hedging genoemd.

Stel even, u hebt 500 aandelen RD en u besluit daarop 5 call opties te schrijven. Uw tegenpartij is een marketmaker.
Hij zal marktneutraal willen zitten en kijkt daarom naar de Delta.

De Delta geeft aan hoeveel een optie stijgt of daalt als de onderliggende waarde ook veranderd. Het punt is namelijk, dat loopt niet gelijk op.
Als u al eens in opties heeft gehandeld zult u ook wel eens geconstateerd hebben dat bijvoorbeeld de index 5 punten in stand veranderde, terwijl de optie die u in bezit had vrijwel geen verandering in koers liet zien. Voor u is dat dan schrikken, maar een professionele handelaar had dat al van te voren uitgerekend.
De Delta voor calls ligt altijd tussen 0 en 1 en voor puts altijd tussen –1 en 0.

Laten we er even vanuit gaan dat de opties die u schreef een Delta van 0,5 hebben. Dit houdt in, iedere euro koersverandering van RD zal voor uw geschreven opties een verandering van koers van 0,50 betekenen.
Weet overigens dat de Delta dus steeds veranderd. Hoe verder een call in the money komt, des te dichter zal de Delta de 1 benaderen.

De marketmaker kan nu een aantal dingen doen om zijn positie, namelijk 5 gekochte call opties (die u schreef) af te dekken. Hij gaat namelijk niet voor de koerswinst, hem is het erom te doen dat u die opties verhandeld, want vanuit de handel haalt hij zijn inkomsten.

  1. Hij kan er voor kiezen om aandelen te kopen. De delta is 0,5 dus hij moet dan 500 aandelen x 0,5 = 250 aandelen RD kopen.
  2. Hij kan zelf ook calls schrijven, maar dan met een hogere uitoefenprijs. Die hebben een lagere delta, zeg 0,33 waardoor hij er meer zal moeten schrijven als dat hij er van u kocht. In dit voorbeeld zou hij dus bijvoorbeeld 8 opties met een hogere uitoefenprijs moeten schrijven, ervan uitgaande dat die opties een Delta van 0,33 hebben.
  3. Hij kan Puts kopen met dezelfde uitoefenprijs als de call.

Het lastige voor de marketmaker is dat deze positie, en alle andere posities die hij inneemt steeds weer aangepast moeten worden om Delta neutraal te blijven. Meestal zal de marketmaker dan ook kiezen voor het oppakken van de aandelen.

Bij expiratie van opties zien we dan ook wel eens flink wat onrust in de markt. Dat kan dan mede zijn van enorme pakketten die vrijkomen als optieposities worden afgewikkeld. Zeker bij de grote expiraties, zoals oktober, maart en december kan het er dan wild aan toegaan en zijn de omzetten enorm.


Volgende week meer informatie over de personen Black & Scholes en hun formule.


Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?