vrijdag, maart 25, 2011

 

Stinkend rijk en toch arm

Heel wat Amerikaanse bedrijven hebben cash als water, maar hebben er in Amerika helemaal niets aan. Ze hebben het geld in het buitenland verdiend en om de Amerikaanse ondernemingswinst belasting te ontwijken hebben ze dat geld ook in het buitenland aangehouden. Prima als je er ook wat in het buitenland mee gaat doen, maar zodra je het geld naar Amerika over gaat maken moet er even stevig over afgerekend worden.

Die wet gaat ongetwijfeld veranderen, want geen Amerikaanse bedrijf wil zo enorm hard met de Amerikaanse fiscus afrekenen. Het gaat naar verluidt om tussen de 30 en 50% belastingafdracht. Als je dus een stevig bedrag hebt, maar de een derde tot de helft is weg na een simpele overboeking naar Amerika, dan kijk je wel linker uit je recht oog.

Voor Amerika als land is dit gegeven uiteraard heel ongunstig. Geld om in Amerika te investeren blijft onbereikbaar. Liever investeren de bedrijven het in het buitenland verdiende geld ook het in het buitenland, want dan kunnen ze de volle dollarwaarde gebruiken omdat ze niet met de fiscus hoeven af te rekenen.
Dat is vervolgens de reden dat ik verwacht dat de wet veranderd zal worden. Amerika was ooit de belangrijkste markt in de wereld. Natuurlijk wilden bedrijven die belasting wel betalen... Ze hadden immers mazzel gehad als ze buiten Amerika iets hadden kunnen verdienen.

Nu is die situatie anders. Hun geld kan prima een goed rendement buiten Amerika opleveren. Vaak wordt het geld niet eens in dollars aangehouden. Het zou soms wel handiger zijn om het in Amerika te kunnen krijgen, maar noodzakelijk is het niet meer.

Amerika kan de belastingopbrengsten maar ook de investeringen in Amerika dus wel op haar buik schrijven.

De bedrijven de verplichting opleggen het geld naar Amerika over te maken kan ook wel eens averechts werken. er zijn al heel wat Amerikaanse bedrijven die hun hoofdkantoor en daarmee hun officiƫle vestigingsplaats al buiten Amerika gebracht hebben. Via die weg valt de belasting ook te omzeilen.

Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?