dinsdag, maart 22, 2011

 

Volledig aflossingsvrije hypotheek gaat verdwijnen

In de nieuwsbrief van 29 maart tot mijn schrik een verkeerde link.
Als u het artikel wilt lezen over de commissarissen van Shell, klikt u dan hier.

Eén van de betere dingen die het gevolg zijn van de bankencrisis van 2008 is dat we nu, zo'n drie jaar later, het verwaterde ondemocratische besluit van een regelgevende instelling (AFM) over gaan nemen.

Niet het kabinet, niet de Tweede Kamer, maar uitgerekend de AFM kwam met voorstellen om de verstrekkingen van hypotheken aan banden te leggen.

Qua besluitvormingsproces vind ik het te belachelijk voor woorden dat de AFM zich bezighoudt met regelgeving, daar waar ze wettelijk gezien slechts een toezichthoudende taak heeft.

Toch ben ik oprecht blij dat eindelijk een serieuze actie ondernomen wordt om het lenen via hypotheek te beperken. Consumenten moeten tegen zichzelf en tegen al te opportunistische banken en financiële bedrijven beschermd worden. Zou die regelgeving er niet zijn, dan zouden niet alleen leningen extreem hoog worden, maar zou ook de huizenprijs door het plafond gaan. Dat laatste is minder leuk dan het lijkt. Immers zijn er nu al bitter weinig mensen die zich een huis nu nog kunnen veroorloven. Met alsmaar stijgende huizenprijzen was dat alleen maar erger geworden.

Op dit moment zien we, mede dankzij de steeds strengere hypotheekeisen de huizenprijzen in een redelijk rustige snelheid minder worden. Geen crisis, geen paniek. We kunnen minder lenen en huizen prijzen blijven dalen.

Straks mag nog slechts de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn. Ik weet niet wat of het ijkpunt wordt. Blijft dat de aankoopprijs, of wordt dit percentage aangepast aan de WOZ waarde?

Minister de Jager had overigens eigenlijk de AFM voorstellen willen overnemen, maar de banken waren machtiger en hebben er bij minister de Jager een verwaterde versie door weten te drukken. Het is te gek voor woorden, maar Minister de Jager had zelf geen ideeën. Hij heeft slechts gekozen tussen twee lobbyende partijen...

Binnen het ministerie waren er geen eigen voorstellen of een langjarig beleid waaraan eea opgehangen kon worden. In feite is de politiek als een blinde de stok vooruit aan het porren en kijken ze wanneer de markt een keer 'auw' roept. Dat is de kwaliteit van het beleid dat nu door minister de Jager gevoerd wordt.

Het is triest, maar ze hebben in Den Haag gewoon geen geldexperts (meer) zitten.



Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?