donderdag, oktober 29, 2009

 

Goede en slechte bank

De EU heeft het plan om Northern Roch te splitsen in een goede en een slechte bank, goedgekeurd. Volgens de EU voorkomt deze stap dat andere banken onterecht tegengewerkt worden door banken die dankzij staatssteun overleven.
De slechte bank zal werken naar een zo gunstig mogelijke liquidatie, terwijl de goede bank uiteindelijk door de Engelse regering verkocht zal worden. Naar het zich nu laat aanzien gaat de 'goede bank' slechts 1,5 miljard opbrengen terwijl er in totaal 15 miljard staatsteun in de complete bank is gestopt.
De stap is overigens in die zin toch positief, dat eindelijk duidelijker wordt hoeveel problemen er nog zijn. Uiteindelijk moeten ook andere banken gaan denken aan een slechte en goede tak. Zo zie ik toch weer mogelijkheden voor Fortis - ABNAMRO... De vraag is slechtst wie van de twee is de slechtste bank?
ING gaf al aan ook te willen splitsen, maar deed dat via een andere verdeling. Bij ING ging het om bedrijfsprocessen, namelijk de splitsing tussen verzekeren en de bank. Dan blijft ING nog altijd het risico lopen dat het later toch ooit nog een keer de bank tak moet splitsen in een slechte bank met de beroerde leningen en een goede bank met daarin de 'gewone bank activiteiten.
Overigens is, en daarmee ga ik terug naar Northern Rock, het niet de bedoeling dat NR in de goede bank ook de slechte activiteiten niet meer zal laten plaatsvinden. De slechte bank krijgt wel de alle slechte producten, niet alle slechte gewoontes. De goede bank zal keurig doorgaan met de slechte gewoontes. In die zin is het dus eigenlijk niets meer dan een truc om rommel af te kunnen schrijven op kosten van de belastingbetaler. Men wil de bank al zodanig niet serieus hervormen en gaat dezelfde fouten toch weer maken.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?