dinsdag, juli 21, 2009

 

De banken in beeld

De grote Amerikaanse banken hebben vorige week enorme winsten bekendgemaakt. Miljarden maakten ze in het tweede kwartaal winst, ondanks verder afschrijvingen en ondanks dat hun basisactiviteiten niet winstgevend waren...
Maar daarin zit tegelijkertijd het grote gevaar!
De banken verdienen geen geld met hun bankactiviteiten die we als basisactiviteiten kunnen bestempelen. Waar maken ze dan wel winst mee?
- Ze maakten winst door onderdelen te verkopen. Eenmalige opbrengsten die afgelopen kwartaal in de cijfers zijn gekomen. Ze maken ook winst op de beurs. Niet alleen vanwege de koerswinsten die we zagen, al tellen die ook wel mee, maar ook heel bewust en met groot volume vanuit computergestuurd handelen. Deze manier van werken was tot niet zo heel lang geleden verboden en ik kan u bijna voorspellen dat er een drama aan zit te komen, waarbij de schuldige 'computergestuurd handelen' is, waarna we gaan overwegen dat toch maar weer te verbieden. De grote banken schaven de beurs af, op zoek naar grote volumes waar ze een paar cent per positie kunnen verdienen door tussen de kopers en verkopers te handelen. Dit is ongunstig voor de marktspelers, maar het is tegenwoordig legaal. Het levert de grote banken honderden miljoenen per kwartaal op. Geld dat in feite gestolen wordt van marktpartijen die deze kans niet krijgen. De beurs is weer een ongelijk speelveld, met nu banken aan het roer, daar waar vroeger de marktmakers aan het roer zaten.
De banken hebben verder afgelopen kwartaal veel geluk gehad met het aandelenkapitaal dat ze in bezit hebben. Dat is op de beurzen flink meer waard geworden. Met een beetje geluk mogen ze die toegenomen waarde nu in hun boeken laten staan, zodat bij een eventuele beursdaling hun vermogen niet omlaag bijgesteld hoeft te worden. Geluk voor hun, niet voor de rest van de markt.
Wat is het meest waarschijnlijke scenario?
- De banken moeten weer gaan stunten, willen ze winstgevend blijven. Ze verliezen op creditcards, ze verliezen op reguliere bankactiviteiten. Ze worden haast wel gedwongen om weer op het criminele pad te gaan om manieren te vinden waarmee ze op laakbare wijze weer geld verdienen. Ervaring met dit soort zaken is nog overvloedig aanwezig. Immers zijn de meeste banken intact gebleven. De teams die de gevaarlijke producten verzonnen, die zijn ongestraft gebleven en nog altijd gewoon actief. Het is een 100% zekerheid dat banken weer in de fout zullen gaan. Dat is het nadeel van banken helpen en ze in feite belonen voor slecht werk.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?