woensdag, februari 04, 2009

 

Beleggers zijn gek

Is er tegenwoordig nog wel een belegger echt aan het beleggen? Ik twijfel daar sterk aan. Ik zie namelijk prachtige bedrijven die het echt heel goed doen, maar hun koersen blijven dalen en hun aandelen blijven niet gewild. De overdrijving nu een keer naar extreme onderwaardering, en vrijwel geen belegger die zich te goed doet aan het moois.
Wanneer moet je dan ook kopen?
Als u 'voor de bodem' gaat, dan kan ik u al verzekeren dat het u niet gaat lukken. U bent of te vroeg, of (veel) te laat.
Dat laatste is logisch. Immers als een aandeel van 100 kwam en daalde tot 10, dan koopt u het niet als het weer 50% gestegen is. Immers, het was eerst 10. U wacht tot het weer een keer 10 wordt. U wilt immers niet teveel betalen. Geheid gaat het aandeel, als u eenmaal geld vrij heeft en het besluit nam dat u het eigenlijk wel wilde hebben, alleen nog maar hoger. Op 20 koopt u echter niet meer, want dat is al 100% 'te duur'.
Waarschijnlijk koopt u dit aandeel pas ergens rond de 80 weer.
Zit ik te dollen? Ik dacht het niet. Gebleken is dat beleggers keer op keer veel te veel tijd nodig hebben om vertrouwen op te bouwen. Niemand durft nu in te stappen, terwijl het de beste beurs qua waarderingen is, sinds tientallen jaren.
Pas als de beurs weer enkele jaren bewezen heeft te kunnen stijgen, dan pas komen de particuliere beleggers in grote getale terug. Op 80 kopen ze, in de hoop dat de oude koers weer gehaald wordt. Die oude koers komt er echter net niet want op 98 stokt de stijging. De beleggers houden vast en vast, tot op 50 de twijfel toeslaat en ze toch maar liever met verlies verkopen.
Mijn raad? Koop nu toch maar ook wat aandelen van laag gewaardeerde zeer winstgevende bedrijven die goed in hun eigen geld zitten.
Hou er maar rekening mee dat het wat jaren gaat duren. Warren Buffett werd er rijk mee en Templeton ook.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?