dinsdag, juli 22, 2008

 

Valuta perikelen

De euro is veel te sterk. De euro is zo sterk, dat het op dit moment zo'n beetje de sterkte valuta ter wereld is. Een volkomen onterechte zaak, want Europa heeft ook haar enorme tekorten en heel wat landen binnen Europa maken er een enorme bende van. Toch waarderen we wereldwijd die Euro enorm. Is het omdat we de dollar zo verafschuwen? Andere landen doen dat dan ook en halen Euro's uit Europa op. Als Euro's daardoor schaars worden, dan gaat de prijs omhoog. Wat Europa nu heel goedkoop zou kunnen doen, is Euro's bijdrukken. Weliswaar ontstaat daardoor normaal gesproken inflatie, maar omdat Euro's zo gevraagd zijn, blijft de waarde van de euro mooi liggen, terwijl Europa zich uit de schulden kan drukken.
Als politici maar geen lucht krijgen van deze mogelijkheid om de Europese balansen te schonen. Immers zou een waardevermindering onderhand wel populair zijn. Exporterende bedrijven willen ook niet dat die euro zo duur blijft. Het is niet goed voor hun concurrentiepositie.
Het grote voordeel dat we nu wel hebben met die dure euro, is het feit dat we nog amper de energieprijs voelen. Hadden we moeten betalen in dollars van enkele jaren geleden, dan was de benzine en diesel wel even flink duurder geweest. De reden dat we nu zo ontzettend veel betalen is vooral de belasting die geheven wordt. We moeten als consument het moment vrezen dat de Euro minder waard wordt. Wat zullen we dat voelen in de portemonnee!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?