donderdag, februari 09, 2006
Beleggen met margin
Beleggen op Margin, dat maakt ineens heel veel mogelijk.
Als u aandelen koopt, dan kan de bank u een stukje extra krediet geven waarbij de aandelen als onderpand dienen. Tussen de 60 en 70% is meestal wel mogelijk.
Dit houdt in dat uw 100.000 euro ineens 160.000 euro beschikbaar vermogen wordt.
In een stijgende beurs is het fantastisch enhoelanger de beursstijging duurt, des te populairder wordt beleggen met margin.
Als u echter op maximale margin werkt en de beurs zakt ineens fors weg, dan krijgt u een telefoontje van uw bank.
Of u even per spoedbetaling een storting wil doen, want anders gaan ze posities liquideren.
In 2000 zijn de meeste beleggers die echt volledig onderuit gingen vooral door de margin fors geraakt. Bij een dalende beurs neemt de waarde van de aandelen af en daarmee is uw onderpand niet meer genoeg waard. Banken geven u maar al te graag margin wat het is voor hen altijd winnen.
Ten eerste heeft u meer financiƫle armslag en gaat u dus meer omzetten. Ten tweede ontvangt de bank rente en ten derde, mocht het misgaan, dan grijpt de bank altijd op zo'n moment in dat ze nog volledig hun geld terug kunnen halen, maar loopt u tegen het feit op dat er dan voor u weinig meer over is. Het gaat allemaal sneller dan u denkt, want zodra u een margintekort heeft kunt u alleen nog maar liquideren en niets meer opbouwen.
Ik raad daarom in principe af om met margin te beleggen. Alleen als u veel ervaring heeft of slechts gering met margin werkt, danwel kort met margin werkt is het te overwegen.
Overigens is de bedoelde margin hier wat anders dan de margin die wordt aangehouden als u opties schrijft. Ook dat is margin en die kan u opbreken, maar die margin heeft u altijd mee te maken als u opties schrijft. Met margin beleggen in aandelen is een eigen vrije keuze. U kan immers ook besluit niet uw volledige vermogen in posities te steken.
Ik werk zelf vrijwel nooit met margin op aandelen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl