donderdag, februari 09, 2006

 

Denemarken

Naar aanleiding van een eerder artikel in mijn nieuwsbrief heb ik gisteren wat vragen gehad over de reden waarom juist Iran zo boos zou zijn op Denemarken, buiten de al dan niet oprechte boosheid over de spotprenten.
Laat het duidelijk zijn, de mensen die nu zelfs de Chileense ambassade in brand staken omdat ze boos zijn op Denemarken denken echt boos te zijn. Ze hebben de spotprenten zelf in de meeste gevallen niet gezien, maar de machthebbers en imans in hun land zeggen dat het heel erg is en dus zijn ze heel boos.
De algehele onvrede jegens het Westen en vooral tegen Amerika zorgt ervoor dat je nu in het Midden Oosten weinig moeite hoeft te doen om menigtes helemaal gek te krijgen als het het Westen betreft.
Daar gaat het echter de machthebbers in het Midden Oosten niet om.
Heel deze ophef is slechts een rookgordijn, opgetrokken om de echte reden van de ruzie tussen Denemarken en de Arabische wereld niet in de wereldpers te krijgen.
De reden dat juist Denemarken het haasje is, lijkt immers opmerkelijk. Spotprenten zijn niet van september 2005. Dus dat feit is het echt niet. Zulke spotprenten, ook met de profeet er in, waren er al in de jaren zeventig ten tijde van de oliecrises. Ze waren er ook tijdens de Iraanse revolutie en de daarop volgende gijzelaarsactie die 444 dagen duurde.
In Jordanië was er een krant die duidelijk wilde maken wat er nu echt aan de hand was, maar die redacteuren zijn ontslagen. De machthebbers in het Midden Oosten willen niet dat mensen zien dat het eigenlijk helemaal nergens over gaat. De woede van de mensen moet juist aangewakkerd worden want vooral Denemarken moet economisch zo hard mogelijk geraakt worden.
Denemarken is als land juist bekend om zijn onafhankelijke standpunten en zijn vriendelijkheid voor andere culturen. Als er één Westers land is dat vriendelijk is voor de moslimwereld, dan is het Denemarken. Toch is het heel bewust dat Denemarken geraakt moet worden, want dat land heeft de sleutel in handen waarmee de Opec over enkele jaren tot een tandenloze tijger gemaakt gaat worden. Alleen al de dreiging van dat feit is een nachtmerrie voor de machthebbers in het Midden Oosten.
De Arabische landen stellen economisch, buiten hun olierijkdommen en wat beleggingen die ze ermee gedaan hebben, niets voor. Alle Arabische landen bij elkaar hebben een BNP dat gelijk is aan België en Nederland bij elkaar geteld.
Als een land als Denemarken dus aan hun inkomen morrelt door een alternatief voor olie te ontwikkelen, dan is dat bijzonder slecht nieuws voor de machthebbers van de olielanden.
De enige legale manier om die economische ramp nog tegen te gaan is Denemarken nu in een enorme economische crisis te storten zodat er geen geld meer is voor verder onderzoek dat de Opec kan schaden.
De eerste slagen in een economische oorlog tussen het Midden Oosten en Europa worden nu uitgevochten. Het Midden Oosten staat nu al met de rug tegen de muur, want Europa heeft op één troef na, haar handen vol met troeven. De enige troef die het Midden Oosten nu nog heeft is olie. De volgende stap die de Arabische wereld gaat nemen is Europa een oliecrisis voorhouden. Officieel vanwege enkele spotprentjes die een half jaar geleden zijn geplaatst. Hoe waanzinniger moet het nog worden? Het gaat echter niet om spotprentjes, maar om het feit dat Denemarken de enige pijler onder de economie van de Arabische wereld aan het omzagen is.
U gaat de aankomende weken, maanden en jaren nog enorm veel over Denemarken horen. Denemarken zal namelijk haar Lego imago zien verbleken en wordt een toonaangevend energie land. U hoort hier ook van mij nog heel veel over de aankomende tijd. Wij gaan als beleggers de kans krijgen hier vanaf vrijwel het begin in mee te doen. U hoort hier dus nog heel veel meer van.
De belangen zijn groot, ik verwacht dat, hoe dan ook, de ruzie tussen de Arabische wereld en Europa uit de hand gaat lopen. De Arabische leiders moeten wel. Hun dagen zijn geteld als Denemarken niet gestopt kan worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?