woensdag, juli 06, 2005

 

Nog meer AEX cijfertjes

Door Herman Twaalfhoven.

We zien de AEX steeds verder stijgen, maar is dit nu algemene indicatie? Daarvoor heb ik een overzicht gemaakt van AEX-fondsen waarvan de bijdrage aan de stijging meer dan 2 punten is voor het afgelopen half jaar
Fonds Bijdrage in stijging in AEX-punten
FORTIS (NL) 3,80
ING 3,33
KONINKLIJKE OLIE 16,05
PHILIPS 2,77
UNILEVER 3,21

Zoals u ziet is het lijstje nogal kort.
Voor dit lijstje heb ik de huidige weging genomen en toegepast op de periode 3 januari 2005 tot 5 juli 2005. Daarbij heb ik alleen de fondsen genomen die voor een stijging van meer dan 2 AEX-punten hebben gezorgd. Wat ook direct opvalt is de bijdrage van Koninklijke Olie (RDS) met maar liefst 16 punten. Hiervoor zijn twee redenen voor (los van de zware weging): ten eerste is natuurlijk de olieprijs flink opgelopen, en het tweede punt is de dollar die fors in waarde is gestegen. Op 3 januari was dit nog 42 Dollar ofwel 31 Euro. Momenteel is een vat olie 60 Dollar waard of 50 Euro. Dat is toch weer een aardige opsteker wanneer je nog ruim 20 miljard vaten in ondergrondse opslag hebt.
Daar komt nog bij dat er flink geschoven wordt met RDS. Het verdwijnt bijvoorbeeld uit de Eurostoxx 50, maar komt wel weer in de FT All Share Index.

Herman

www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?