woensdag, juni 08, 2005

 

Inspelen op de olieschaarste (vervolg op nummer 6)

Wereldspeler Fugro (2)
De in mijn vorige artikel (23 mei) genoemde doorbreking is een feit geworden. Heeft u hiervan geprofiteerd?
Het komt de Nederlandse beleggers soms wat raar over, maar het zo klein gevonden AMX beursfonds Fugro is wereldleider in haar niche.
Een niche die enorm cyclish is, maar waar Fugro dan een in haar sector breed productenpallet tegenaan zet om te voorkomen dat echt alle pieken en dalen van de sector ook door het bedrijf gevolgd zullen worden.
Nu de olieprijs duurder is, is het interessanter om op onherbergzame streken te zoeken naar olie. Onherbergzaam kan dus ook inhouden, op grote zeediepte. Fugro kan het allemaal leveren, zoeken op zee en zoeken onder water. Op dit moment is de markt voor Fugro dus perfect. De hoge olieprijs maakt het bedrijven mogelijk om flink te investeren. Een bedrijf als Shell kan het niet geheimhouden dat ze keihard op zoek zijn naar nieuwe olie en gasvoorraden. Die moeten gevonden worden en daar kan Fugro goed bij helpen.
Een prachtige markt dus, maar beleggers hebben helaas niet geslapen. De koers van Fugro is al 77 euro. Begin 2003 was de koers nog onder de 30 euro te vinden.
Vooral de laatste week is Fugro enorm in de balangstelling van beleggers gekomen en we zagen dan ook een nieuwe top gezet worden met in enkele dagen een koersstijging van 5%. Hoe lang gaat dit nog door?
In feite zou u het volgende kunnen doen (dit indachtig mijn beleggingsmethode van 'Altijd instappen"). Als u dat al niet deed op basis van mijn eerdere artikel van 23 mei neemt u een positie in, met als stop loss bijvoorbeeld een koers van 76 euro. U houdt daarna steeds een stop loss op end of day niveau aan van 1 euro onder de hoogst bereikte koers. (1 euro kunt u zelf ook 2 euro van maken, net wat u wilt)
Fundamenteel is het verhaal van Fugro ijzersterk en nog lang niet over, maar beleggers hebben hier goed opgelet en goed vooruit gelopen. We zitten nu al ruim 2 jaar in een stijgende lijn en het is dan zonneklaar dat de stijging een baard begint te krijgen. Instappen kan dus wel, maar alleen als u ook echt die stop loss gaat hanteren als het ook nodig blijkt.
Beleggers die bij de doorbreking van de vorige top ene positie innamen hoeven nu slechts hun stop loss niveau iedere dag aan te passen... Een heerlijke luxe.

Tom Lassing
www.beursbox.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?