donderdag, mei 19, 2005

 

Black & Scholes

(Zoekwoorden: Black and Scholes, opties, formule, optiehandel)

De theoretische waarde van opties

Om de waarde van opties te bepalen zijn er verschillende formules, maar de meest gebruikte en daarmee ook de belangrijkste is Black & Scholes.

Ik moet u erbij zeggen, ik doe hier zelf als particuliere belegger bijna nooit iets mee. Immers heb ik te maken met de koers op de beurs en de 'bied' en 'laat' koersen die op de beurs gehanteerd worden liggen al vrijwel altijd rond de theoretisch berekende waardes.

De professionele marketmaker partijen werken eigenlijk vrijwel altijd met het Black & Scholes model. Hun verdienmodel is namelijk niet gebaseerd op koerswinst vanuit de handel, maar winst vanuit de omzet. Voor een marketmaker is het van belang om altijd marktneutraal in de markt te zitten zodat een koersstijging of daling hem of haar niet kan deren.

Dit is overigens niet altijd zo geweest. De optiebeurs EOE is pas in 1978 opgericht en tot 1987 werd ook door de professionele partijen het marktneutraal zijn niet zo heel belangrijk gevonden. Tot de beurskrach in 1987 kwam en enkele marketmakers/handelaren heel zwaar onderuit gingen. Het werd de marketmakers nu akelig duidelijk dat ze moesten besluiten met welk doel ze in de markt opereerden.
Gingen ze voor de koerswinst, dan waren ze in feite handelaren.
Gingen ze voor het onderhouden van de markt, dan bleven de marketmakers en dan moesten ze er voor blijven zorgen dat een enorme beursdaling geen invloed meer op hun bedrijfsvoering zou hebben.

Het neutraal in de markt zitten wordt ook wel Delta Hedging genoemd.

Meer weten over Black & Scholes? Hierover hier meer.

Tom Lassing
www.beursbox.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?