maandag, mei 09, 2005

 

Na regen komt zonneschijn

Oftewel, wanneer kan ik instappen?
Na regen komt zonneschijn, maar na zonneschijn komt ook weer regen. Anders kan het hiervoor vermelde spreekwoord daarna niet meer opgaan. Zojuist zag ik het nog letterlijk uitkomen, toen na een regenbui de zon weer doorbrak. Daarnaast gaat het spreekwoord ook op in vele aspecten van het leven. In de sport bijvoorbeeld is de zon weer gaan schijnen voor Justine Henin en Kim Clijsters, die na zware blessures dit jaar weer successen vieren. In de lange periode dat ze out waren, zullen beide speelsters meerdere malen het gevoel hebben gehad dat hun situatie uitzichtloos was en zullen ze ook meerdere malen zin hebben gehad om het bijltje er bij neer te gooien. Ze gingen tegen hun gevoel in door en op een plots kwam zomaar het licht aan het eind van de tunnel.

Op de beurs is het exact hetzelfde. Op het moment dat de beurs al een tijd aan het stijgen is, is iedereen optimistisch en wil een graantje meepikken. Maar ja, na zonneschijn komt regen. Op het moment dat het dan regent op de beurs denken velen dat het nooit meer ophoudt te regenen en wil de belegger liever ver weg van de beurs blijven. Maar is het dan niet juist het moment om iedere dag op scherp te staan en te wachten op de kans om zo snel mogelijk in te stappen zodra het ophoudt te regenen? Of: hoeveel beleggers stapten in maart 2003, toen pessimisme hoogtij vierde, vol in de beurs?

Neem nu onze STE Momentum Trading strategie. Een beleggingsstrategie waarbij de winst onafgebroken binnenkomt bestaat volgens mij niet. En zoals bij iedere beleggingsstrategie worden ook bij STE Momentum Trading goede perioden afgewisseld met minder goede. Wat nu frappant is, is dat we veel aanmeldingen binnen krijgen als we met deze strategie al een tijdje in een een goede periode zitten. Daarna volgt dan vaak de mindere periode waarna nieuwe abonnees me vertellen dat ze veel meer hadden verwacht. In zo'n mindere periode krijgen we natuurlijk ook minder aanmeldingen, waarna een goed periode volgt. Ik zal u een voorbeeld geven: vorig jaar augustus kwamen we, na zes slechte beursmaanden, de abonnementen "bij wijze van spreken" aan de straatstenen niet kwijt. Het was de start van een goede periode en toen die in november bijna ten einde was stroomden de aanmeldingen binnen.

Maar wat nu als beleggers juist andersom zouden denken. Wat als die nieuwe abonnees al in augustus hadden gedacht: hé, STE Momentum Trading heeft een mindere periode achter de rug, tijd om in te stappen voordat weer een paar goede maanden volgen. Juist ja: dan zouden veel beleggers veel meer verdienen. Het is op de beurs dan ook vaak verstandig om net als Kim Clijsters en Justine Henin je gevoel niet alleen te negeren maar er gewoon lijnrecht tegenin te gaan. Helaas voor velen blijkt dat ontzettend moeilijk te zijn....

Jack Hoogland
www.StockTradingExpert.com



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?