vrijdag, september 19, 2014

 

De waarde van Technische Analyse (TA)

Eerder deze week was er een presentatie van US Option Traders in mijn zaal in Best. Er kwam ter sprake dat er weer eens sceptisch in de pers was gedaan over TA. Was dat terecht?
- Naar mijn idee zit de waarde van iedere analyse of analyse methode in het feit dat de analyse u bewust kan maken van het speelveld waarin u zich als belegger bevindt. Hoe u vervolgens met die bewustwording omgaat, maakt het verschil uit tussen succesvol of minder succesvol beleggen.

Beleggers die de heilige graal zoeken en een perfect Technische Analyse systeem zoeken, zullen hun hele leven vergeefs zoeken. Ook ik weet dat er beleggers zijn die vele jaren achter elkaar fantastische winsten konden en kunnen maken. Toch garandeer ik u, ook voor die belegger komt er een keer het moment dat het systeem (even) niet meer werkt. Zelfs de beste belegger ter wereld, Warren Buffett heeft enkele jaren gekend waarin er aan zijn verstand werd getwijfeld. Eind jaren negentig wilde hij niets weten van Internet en Technologie en hij miste daarmee de grootste beurshype ooit.
Zijn ster was daardoor eind 1999 zeer ernstig verbleekt.
Het is dat 99,99% van de beleggers, analisten en beheerder vervolgens tijdens de daling volledig de mist ingingen waardoor Warren Buffett weer boven kwam drijven. Zijn methode, die overigens helemaal geen gebruik maakt van Technische Analyse, won het omdat alle andere beleggers geen geduld hadden.
Het ongeduld van beleggers is naar mijn idee de grootste reden van slechte beursresultaten.
When in doubt, stay out... Hoe kijkt u terug op de periode 1999-2003, of 2008-2014? Was u zeker van uw idee over de beurs? Had u er altijd vertrouwen in? Maar ondertussen zat u tijdens uw twijfel momenten wel steeds in de markt... toch?

Het juiste moment zoeken
Er zijn Technische Analyse signalen waarvan we de waarde nog steeds enorm hoog inschatten. En toch gaan we beleggen terwijl de indicatoren niet volledig gunstig staan. Toch nemen we geen verlies als de visie niet uitkomt. Toch vergeten we disciplinair winst te nemen als het na een tijdje goed te zijn gegaan ineens wat minder gaat. "Het trekt wel weer bij" of ik sta toch nog op winst". Prachtige excuses om vooral maar niet met cash geld op de bank te blijven zitten, want alleen rente trekken, je zou er toch niet aan moeten denken. Prachtige winsten gaan verloren omdat het nooit genoeg is, of omdat de hoop op een omslag beleggers tegenhoudt de verliezen te beperken.

"Ik maakte prachtige winsten, maar verloor het met enkele zeperds die ik achteraf had kunnen voorkomen als ik niet steeds meer risico was gaan gokken en vooral mijn discipline had weten vol te houden"

U was niet de enige als u dit bekend overkomt. Ik hoor het regelmatig en zelfs mij overkomt het wel eens.
Massaal laten we ons dagelijks gekmaken door... banken maar vooral onszelf... om te gaan handelen. Geef vooral niet de schuld aan een ander, niemand wordt immers gedwongen te gaan handelen op de beurs. U MOET niets. U WILT blijkbaar erg graag zelf. NU moet de winst gemaakt worden, want NU moet er geld verdiend worden op de beurs. Ook als de signalen onzuiver zijn, dan maar de markt in met wat meer risico.
De TA is niet slechter, de handelingen van de belegger worden slechter.

Ik zou hier een poll van moeten maken... Hoe lang mag van u een "slechte beurstijd" duren? Een maand, een half jaar, een jaar of misschien wel 10 jaar?
Met enige regelmaat vraag ik dit ook aan beleggers. Het antwoord is feitelijk dat ze misschien nog wel eens een maand uit de markt willen zijn, maar dan hebben ze toch wel de maximale rusttijd gehad.
Toch is het helemaal zo gek niet als een beurs één tot twee jaar oninteressant is voor bepaalde strategieën. Dat kan gebeuren. Het beste is om dat met die methode te wachten tot je tijd er weer is. In wezen zoals Warren het eind jaren negentig heeft voorgedaan. Natuurlijk miste hij toen de grootste beursstijging ooit, maar niemand kan ontkennen dat zijn methode er wel voor heeft gezord dat hij wel geld heeft terwijl 99% van de andere beleggers in 2000 en in 2008 enorme kapitalen verloor omdat ze (deels) in de markt bleven.

Wat is TA waard?
De waarde van Technische Analyse is in mijn ogen enorm groot, net zoals de waarde van een Boeing 747 enorm groot is. Als je diezelfde 747 door een onvolwassen, slecht op de hoogte zijnde, ongeduldige, slechts op speculatieve winst gerichte piloot laat besturen, dan gebeurd er precies hetzelfde als met de portefeuille van zo'n zelfde belegger. Die crasht namelijk. De waarde van die Boeing is en blijft heel hoog als je het toestel op de grond laat staan totdat er een gekwalificeerde piloot voor is gevonden. De waarde van TA is ook groot, zoals er een gekwalificeerde belegger voor is gevonden. Wie afgeeft op TA als zijnde "niets waard", die geeft in feite aan dat hij/zij daar niet gekwalificeerd voor is.
Prima, niets mis mee. Echter niet TA is dan waardeloos, maar die persoon herkent er door eigen diskwalificatie de waarde er niet in. Ik voel me niet geroepen als TA goeroe die persoon het licht te laten zien. Als die persoon er klaar voor is zal hij/zij vanzelf het lichtknopje wel vinden.

Is TA nodig om goed te kunnen beleggen?
Neen. Warren Buffett bewijst dat wel. Wat echter ook gebleken is, is dat de methode van Warren Buffett niet zomaar gekopieerd kan worden. Je leert veel van de man, vooral op het gebied van discipline, maar je moet dan als belegger ook de stap durven maken om hele bedrijven over de nemen, te herorganiseren en te gebruiken als beleggingsobjekt. Voor 99,99% van de particuliere beleggers een onhaalbare zaak. Die zijn dan misschien in de praktijk toch snel beter af met de indicatieve TA die een waarde heeft voor iedereen die deze waarde op haar waarde weet te schatten.


Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?