woensdag, juli 30, 2008
Grondstoffen kansen
Na een eerste telefoongesprek heb ik gevraagd naar nadere gegevens. Ik kreeg snel een E-mail, maar veel verder bracht het me niet.
Ik ben daarop actief op Internet gaan zoeken.
Het koste moeite kan ik u zeggen. In de KvK database stond een vermelding, dat wel. Echter sites waren van de onderneming in eerste instantie niet te vinden.
Het domein van het E-mail adres stond nog geen website op. De namen waaronder de onderneming(en) opereren zijn zo gemeengoed, dat het in Google wel hits oplevert, maar de juiste gegevens amper bovenkomen. "Management" doet het altijd goed. "Portfolio" is ook in veel namen terug te vinden. 'Investments' en 'Advice'... ook die woorden worden vaak en graag in bedrijfsnamen gebruikt. Zo ook dus bij deze aanbieder(s). Zoals die twee 'muppets' in hun hilarische act over de bankencrisis ons al aangaven, het zijn 'goede namen' die vertrouwen uitstralen. Voor die acts, kijkt u op http://www.beursbox.nl/beurs-kennis-box.html (Bankencrisis uitgelegd)
Kortom, ik was nog niet onder de indruk.
Nog maar eens gebeld. Hoewel het bedrijf sinds 1996 bestaat, is er alleen een Luxemburgse website. Het gaat om aanbiedingen van vooral bedrijven met pennystock aandelen die hier in Europa nieuw geld zoeken.
Ze deden het voorkomen alsof IEX hun bijeenkomst op 5 augustus in Amsterdam al aan het promoten waren. Ik doe dat vooralsnog niet. Eerst wil ik meer zekerheid voor ik u naar een dergelijke bijeenkomst verwijs.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: bankencrisis, google, grondstoffen
dinsdag, juli 29, 2008
Waar draait het nu om in Amerika?
Alle afschrijvingen van banken ten spijt, het financiële bestel is nog niet gevallen.
Er is echter één ding waar het nu allemaal om draait en dat ene ding wordt door niemand teveel aandacht aan gegeven. We proberen banken te redden door ze monopoly geld te geven, maar Amerika zou ook kunnen werken aan de kern van de problemen.
Die kern is namelijk de val van de huizensector.
Als de daling van de huizenprijzen een halt kan worden toegeroepen, dan kan gewerkt worden aan het herstel van de banken. Nu echter de huizenprijzen blijven dalen, worden ook goede hypotheken na verloop van tijd subprime hypotheken, omdat de waarde van de onderliggende waarde verdampt is.
Het zou dus goed zijn als Amerikanen meer inzien hoeveel hun onroerend goed waard is, of als buitenlanders makkelijker Amerika in kunnen en de voor hen nu goedkope woningen kunnen kopen en zo de markt te steunen.
Amerika, in de vorm van President Bush, heeft er baat bij om de Amerikanen panisch te houden voor terroristen en heeft Amerika vrijwel gesloten voor buitenlanders. Zolang ze daar in de VS niet slimmer worden, zullen hun problemen alleen maar toenemen. De huizensector is de sleutel.
Zie ook een artikel hierover van Marc Haagen. http://forum.beursbox.nl/2008/07/27/en-nu-hyperinflatie/
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: Amerikaanse huizenmarkt, onroerend goed, subprima
maandag, juli 28, 2008
TNT valt iets tegen
Ze vielen wat tegen, maar TNT houdt wel vast aan de verwachting voor heel 2008.
Recent heeft TNT een extra belang genomen in nationale-apotheek.nl een webshopping site. Deze online apotheek is in januari 2007 gestart als een samenwerkingsverband tussen Sierra Nova, CEVA Logistics en TNT Post. Met de Nationale-Apotheek.nl kunnen Nederlanders via het internet herhaalrecepten bestellen en thuis bezorgd krijgen, zonder eerst naar de apotheek te hoeven. Ook TNT begint dus te differentiëren en kijkt naar internet voor groei.
Vrijdag wist de koers van TNT al flink te herstellen. Helaas heb ik echter mijn positie met verlies moeten sluiten.
TNT wilde geen commentaar geven op de geruchten van gesprekken met Fedex. Ze willen niet eens aangeven of er eventueel gesprekken zijn geweest. Dat terwijl vanuit Amerika wel de indicatie door Fedex was gegeven dat er gesprekken zijn geweest, maar deze op niets zijn uitgelopen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: fedex, koers, nova, tnt
vrijdag, juli 25, 2008
Beurs.nl in handen Reed Elsevier
De consolidatieslag onder de beurswebsites gaat maar door. Ook Beurs.nl is nu in handen van een grote uitgever gekomen. De laatste jaren zijn slechts enkele partijen actief beurswebsites aan het opkopen en zien we steeds meer websites in handen van grote(re) partijen komen. Voor de eigenaren van Beurs.nl is het een totale verkoop geworden. Reed Elsevier neemt namelijk 100% van de aandelen over. Zover mij bekend was Beurs.nl in handen van Boom BV.
Beurs.nl is vooral bekend als beursportal en bekend van de geautomatiseerde koersen, nieuws en grafiekenfeeds. De site zelf is vooral een verzameling van automatische feeds, advertenties en bijdragen van externe columnisten. De site had weinig eigen karakter en zover mij bekend geen eigen bijdragen van de eigenaar.
Zelf heb ik altijd het mooiste aan de site de URL gevonden. beurs.nl was natuurlijk één van de mooiste beurs domeinen die er te krijgen was. Indertijd koste het nog een vermogen om een URL aan te houden en de toenmalige eigenaar van het domein was er simpelweg op tijd bij.
Ik ben heel benieuwd hoeveel heel het initiatief en vooral de URL opgeleverd hebben. Helaas werd daar geen mededeling over gedaan.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: beurs.nl, feeds, reed elsevier, url
dinsdag, juli 22, 2008
Valuta perikelen
Als politici maar geen lucht krijgen van deze mogelijkheid om de Europese balansen te schonen. Immers zou een waardevermindering onderhand wel populair zijn. Exporterende bedrijven willen ook niet dat die euro zo duur blijft. Het is niet goed voor hun concurrentiepositie.
Het grote voordeel dat we nu wel hebben met die dure euro, is het feit dat we nog amper de energieprijs voelen. Hadden we moeten betalen in dollars van enkele jaren geleden, dan was de benzine en diesel wel even flink duurder geweest. De reden dat we nu zo ontzettend veel betalen is vooral de belasting die geheven wordt. We moeten als consument het moment vrezen dat de Euro minder waard wordt. Wat zullen we dat voelen in de portemonnee!
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: 10000 euro, dollar, valuta
woensdag, juli 16, 2008
Utah Uranium
Dit aandeel is enkele maanden geleden uitvoerig besproken in deze nieuwsbrief. Het was een tip van één van onze publicisten, maar ik had er nogal commentaar op. Het aandeel werd namelijk een week later enorm gepushed door een Amerikaanse nieuwsbrief en naar mijn idee was dat één grote fraude.
Dat was op een koers van $0,80. Het aandeel staat nu $0,25 en ineens is het bedrijf 'groot' in Potash geworden. Potash is een soort grondstof voor glas, zeep en kunstmest. Het bedrijf wil nu haar naam gaan veranderen om beter te reflecteren waar ze mee bezig is. Het moet Universal Potash Corp. worden.
Blijkbaar is de uranium hype volledig uitgespeeld, en wordt nu ingezet op grondstoffen, dat op dit moment in de beurs een wel werkende hype lijkt te blijven. Het zou me niet verbazen als we over enkele weken weer een nieuwe 'promotie' gaan zien, waarbij ingezet wordt op de grote kansen in de grondstoffen markt.
Wordt het ooit wat met dit bedrijf? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Naar mijn idee is dit een soort geldmachine die alleen bestaat om een prachtig loon te verzorgen voor de eigenaren. Ze voelen heel goed aan wat beleggers 'leuk' vinden en zetten daar op in. Als de hype uitgespeeld is, zoeken ze gewoon een volgende. Ze halen weer nieuw geld op, jagen de koers via legale manipulatie op en maken ongetwijfeld extra geld door met hun eigen aandelen te (laten) handelen.
Naar mijn idee één grote fraude met altijd de belofte dat morgen winst gemaakt gaat worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: potash, utah uranium
dinsdag, juli 15, 2008
John Templeton
Helaas zag ik dat tijdens mijn vakantie ook een groot belegger ons ontvallen is. John Templeton werd wereldberoemd door zijn actie om aan het begin van de Tweede Wereldoorlog 100 aandelen te kopen van wie de koers gedaald was tot onder $1 per aandeel. Dat waren nog eens aandelen die niemand wilde hebben. Vergeet u niet, het was geen tijd zoals nu, waarbij we daghandel kennen zoals op de Nasdaq en Pink Sheets. Beleggen was iets voor heren van stand en aandelen onder de $1 waren prutsdingen die dus echt niemand nog wilde hebben.
Nog voor het einde van de oorlog had hij van zijn 10.000 dollar al 40.000 dollar gemaakt.
Heel zijn leven bleef hij kopen, waar anderen verkochten.
Op http://www.beursbox.nl/templeton.html heb ik al lang geleden een stuk over hem geschreven. Hij was een groot belegger en waarschijnlijk verdiende hij in zijn leven zoveel, dat hij nu meer dan 1 miljard dollar kan nalaten aan de doelen die hij in zijn leven ook al een warm hart toedroeg.
Templeton liet zich, net als Warren Buffett en andere grote beleggers, inspireren door Benjamin Graham. Hoewel het geen makkelijk leesbaar boek is, beveel ik Benjamin Graham's boek "Security Analysis" van harte aan. U kunt het hier bestellen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: john templeton
woensdag, juli 02, 2008
Wat als de bank failliet gaat
Gisteren had ik het over 20.000 euro per rekening, per bank... Ik heb zelf echter geen rekeningen die op meerdere namen staan. Het houdt echter in, dat als u samen met uw partner een rekening hebt, het ongeveer het dubbele kan zijn. Niet helemaal, maar voor het gemak stellen we het maar even zo.
Hoe zit het echter met uw aandelen die u bij de bank aanhoudt?
Vroeger was het zo dat alleen de aandelen op nummer die aan u toegewezen waren als uw aandelen aangemerkt konden worden. Alle aandelen die u had, maar waarvan u de nummers niet kende, waren bij het faillissement van de bank niet van u. Deze oneerlijke situatie duurde maar liefst tot 1977!
In 1977 werd de Wge ingevoerd. Dat was een enorme kostenbesparing omdat vanaf dat moment de fysieke stukken niet meer aangehouden en apart op nummer geadministreerd hoefden te worden. De banken lieten de stukken registreren bij Necigef, die alle aandelen in depot hield en de mutaties kon verwerken, zonder dat er een enkel fysiek aandeel van plaats hoefde te wisselen.
Onder de werking vallen aandelen, obligaties warrants, maar pertinent niet daaronder vallen producten als opties en turbo's! Ook spaardeposito's vallen niet zomaar onder de Wge. Om dat te corrigeren zijn door veel banken aparte bewaarbedrijven opgericht, maar de details daarvan zult u bij uw eigen bank moeten opvragen.
Zou u vanuit dat soort, niet onder de Wge vallende, producten geld verliezen, dan is eventueel nogmaals een bedrag per rekeninghouder van 20.000 euro terug te krijgen.
Dat klinkt mooi, maar gelooft u me, bij een faillissement van de bank is iedere klant verliezer. Soms moet u letterlijk jaren op een deel van uw eigen geld wachten. Al die jaren verliest u de rente en of het anders te halen rendement op dat geld. (Daar 90% van de particuliere beleggers geld verliest, is dit niet zo'n sterk argument. Voor de meeste beleggers zou het wel goed zijn als ze drie jaar niet aan hun eigen geld mogen komen, maar dat is een andere discussie).
Meer info op: http://www.beursbox.nl/laatste-nieuws/meer-dan-20.000-euro-per-rekening.html
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: bank, failliet, necigef, wge
dinsdag, juli 01, 2008
De mooiste aandelen
In een beurs als deze is het niet makkelijk beleggen. Veel beleggers willen liefst iedere dag winnen en hoewel ze zich realiseren dat het wel eens een dagje wat minder kans zijn, wordt het al wat anders als het twee of drie verliesdagen worden. Laat dan helemaal buiten beschouwing hoe die beleggers worden als het één, twee of drie zwakke maandjes worden!
Leiden in last kan ik u zeggen.
Iedereen heeft schuld en beurs is helemaal niets meer!
Toch maak ik me als value investeerder geen zorgen. Ik had de afgelopen maanden ook aandelen die inderdaad fors omlaag gingen. Vorige week haalde één van mijn aandelen het trieste feit van -50% terwijl tegelijk een ander aandeel in de portefeuille de 100% behaalde.
Dat streept dus lekker bij elkaar weg, maar ontegenzeggelijk is het een ander verhaal dan in 2007, toen ik minstens iedere twee maanden wel een 100% aandeel mocht melden.
Wat we nu echter hebben is een leukere beurs... Jawel. Immers nu zijn er zeer interessante aandelen tegen nog interessantere prijzen te vinden. Juist daar waar anderen de handdoek teleurgesteld in de ring gooien, ga ik op zoek naar die koopjes. Zeer winstgevende bedrijven met een goed management en een toekomstverwachting om de vingers bij af te likken.
Het komt sommigen vreemd over dat ik zo enthousiast wordt in een beurs als deze. Ik zie echter de winsten van de aankomende tijd al voor me. Die creëer ik in tijden als deze. In tijden dat anderen alleen maar dalingen zien. Ik zie kansen... Grote kansen.
www.beursaccent.nl
Labels: aandelen, fair value, koopjes, portefeuille