dinsdag, april 29, 2008

 

Particuliere beleggers verliezen, wat een onzin

Vandaag een boze reactie van een lezer die mijn bewering dat 90% van de particuliere beleggers geld verliest maar onzin vond. (lees het artikel hier)
Op die manier zouden volgens hem heel veel beleggers na een paar jaar al geen geld om te beleggen meer hebben. Het moest dus wel onzin zijn.

De feiten spreken helaas andere woorden.

Zo'n feit als deze:

"Particuliere Belegger bakt er niks van", zo luidde ook het voorpagina nieuws van De Telegraaf op vrijdag 20 april 2007. Uit wetenschappelijk onderzoek naar het klantenbestand van Alex met ruim 100,000 klanten, blijkt dat de particuliere beleggers in de periode januari 2000 tot en met maart 2006 gemiddeld bijna 2% per maand verloren.

Het feit ligt er simpelweg dat particuliere beleggers fors geld verliezen en een ander feit is dat veel particuliere beleggers het op de beurs geen vijf jaar volhouden.
Het is dus werkelijk zo dat er grof geld verloren wordt en dat menig belegger na een paar jaar de beurs teleurgesteld de rug toe keert.

Waanzin is het, maar daarom niet minder waar.

90% van de particuliere beleggers verliest geld...
Het verlies is niet vastgesteld op basis van wat de particuliere beleggers zelf zeggen, maar op basis van hoe de portefeuilles er daadwerkelijk uitzien.
Als we particuliere beleggers moeten geloven op wat ze zeggen, dan maakt minstens de helft zeker 100% rendement op jaarbasis.


Warren Buffett, die als rijkste man ter wereld ook gezien wordt als één van de betere beleggers, is in staat gebleken om zo'n veertig jaar lang gemiddeld 25% rendement op jaarbasis te maken. Dit even als reality check naar wie denkt dat 100% op jaarbasis een reële verwachting mag zijn.
Natuurlijk lukt het wel eens iemand, maar om dat met heel uw vermogen te halen moet u het enorm goed doen. Immers 'heel uw vermogen' houdt ook in, geld dat op de spaarrekening staat. Houdt ook in met geld dat tussen beleggingen door cash staat.
Warren Buffett heeft enkele jaren lang 40 miljard dollar cash aangehouden. Ondanks dat wist hij dus tot die enorme prestatie in staat te zijn.
De laatste jaren was hij echter al blij met 15% op jaarbasis. Dit kwam dan vooral door zijn grote cashpositie.


Hoeveel actieve beleggers zijn er in Nederland?
De schatting is dat het er ongeveer 200.000 zijn. Het is een hoge schatting, want veel klanten van Binck en Alex hebben al een hele tijd niet veel meer met hun rekening gedaan. Hoe lang mag je die klanten dan 'actieve beleggers' blijven noemen?
200.000 zijn er niet veel meer dan op andere momenten in de afgelopen 10 jaar. Alleen net voor de top van de markt zijn er vaak wat meer actieve beleggers en zo rond de bodem van de markt zijn het er wat minder.
Hoeveel van die huidige 200.000 beleggers waren ook al 5 jaar geleden actief... Hier moet ik een schatting doen, want ik heb er geen recente cijfers van, maar de kans is groot dat het er minder dan 100.000 zijn...
Deze markt 'ververst' zichzelf dus vrij snel. Dat moet ook wel, gezien de verliezen die door velen geleden worden.
Vooral jongeren komen er ieder jaar weer bij. Die zijn uit zichzelf al 'actiever' en vanuit die reden bijzonder interessant voor banken en online brokers.
De rijke oudere belegger is qua vermogen interessant, maar banken en brokers proberen die belegger zo ver te krijgen dat deze het beheer uit handen geeft. Die belegger zou uit zichzelf namelijk te weinig traden en vanuit vermogensbeheer kan de bank er zo alsnog prima aan verdienen.

Overigens zeggen de cijfers dat er minstens een miljoen beleggers zijn, maar veel van die beleggers hebben maar één product, bijvoorbeeld een beleggingshypotheek en zijn zelf niet actief als belegger op de beurs.
In wezen zijn er in Nederland misschien wel 10 miljoen beleggers, want pensioenfondsen en verzekeraars beleggen ook met uw geld.


Terug naar de verliezen die daadwerkelijk opgelopen worden.

Hoe kunt u die verliezen voorkomen?

Daar zijn enkele dingen voor nodig.
Als u een fundamenteel ingestelde belegger bent:

- U moet stoppen met actief traden. Niet alleen blijft er door actief traden te veel geld bij de banken hangen, ook is het niet rendabel gebleken omdat een enkele verliessituatie een performance al enorm kan frustreren.
- U moet geen tips van radio of tv meer volgen. In feite is het spel er in dan namelijk al gespeeld.
- U moet serieus werken aan 'laag' kopen en 'hoog' verkopen. Zie mijn artikel hierover op http://www.beursbox.nl/laatste-nieuws/hoe-ingewikkeld-is-beleggen-2.html
- U moet gaan werken met een bewezen systeem. Daarbij kan het zeer belangrijk zijn dat u pertinent niet meer in 'niet winstgevende' bedrijven gaat beleggen.
- U moet geen vermogensbeheer door de bank of broker laten toepassen... Te vaak blijkt ook dat niet rendabel.
- U moet kiezen voor aandelen en in principe derivaten links laten liggen en deze alleen zeer terughoudend gebruiken.


Als u een technisch belegger bent:

- Overweeg serieus om fundamenteel belegger te worden als u niet zelf een echt werkend systeem gevonden heeft.
- Trade op koop signalen, maar ook op de verkoopsignalen.
- Check regelmatig de juistheid van uw signalen. Daar 'iedereen' tegenwoordig technisch belegd, is het de vraag of simpele TA nog wel werkt.
- Als u handelt op signalen van een analist, bereken dan eens hoe goed die analist het eigenlijk doet. Enkele landelijk zeer bekende TA specialisten hebben grote/bekende services en doen het marketingtechnisch perfect, maar pas na verloop van tijd gaan beleggers inzien dat de gegeven adviezen pure pulp zijn. Ze brengen het leuk, maar het is pure BS die ze verkopen.
- Kijk hoe u uw kosten kan verlagen.
- Bereken uw eigen effectiviteit op de beurs. Als u het afgelopen jaar per saldo geen winst maakte, moet u dan doorgaan op deze weg, of gooit u het roer om? Iedereen doet tegenwoordig aan TA. Als u doet wat iedereen doet, dan krijgt u wat iedereen krijgt...

We weten wat iedereen krijgt als we 'iedereen' even als 90% zien.

Uw eventuele verlies op uw portefeuille is geen toeval en geen pech.
Het is een structureel probleem waar bijna alle particuliere beleggers mee worstelen. Doe er wat aan!


Tom Lassing
www.beursaccent.nl


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?