woensdag, april 02, 2008

 

Opvallende marktzaken

Gisteren een mail van een oplettende lezer.
Hij schreef:
De AEX heeft bijna altijd een sterke verschuiving van het tijdstip 09 uur tot 10 uur. Nu kan ik me indenken dat dat iets met de neuzel- en koffiefase te maken heeft, maar het lijkt er bijna altijd op (uitzonderingen daargelaten), dat je beter even kunt wachten tot 9.45, want dan is er meestal een spontane daling, die weliswaar later in de dag weer wordt goedgemaakt, maar desalniettemin een daling van de koers die een latere opbrengst in de dag geeft.
- Dit opmerkelijke koersverloop heb ik al jaren geleden veel aangehaald als 'het particulieren uurtje'. Alle werkende beleggers leggen hun orders de vorige dag, of voorbeurs op de beursdag al in. Verder zijn er die wel op hun werk, maar zonder actuele koersen in feite 'blind' handelen op basis van de feiten van gisteren. Die paniek handel, die zowel verkoop als koop kan betreffen is meestal in het eerste uur gedaan.
Een ander punt viel hem ook op, namelijk het vreemde intraday koersverloop van KPN ten opzichte van aandelen als Ahold etc.
- Hoewel ik dit niet 100% zeker weet, kan het zijn dat het aandeleninkoopprogramma van KPN hier debet aan is. KPN is behoorlijk aan het inkopen en dat kan natuurlijk het koersverloop gedurende de dag beïnvloeden.

Valt u iets in de markt op, kan iets eigenlijk niet, maar gebeurd het toch? Meldt het ons. Zo zijn we ook achter de min of meer gelegaliseerde, maar nu weer verboden 'fraude' met opties gekomen, een actie van de eigenaar van IEX, terwijl ik door een columnist van diezelfde IEX als nitwit werd weggezet. Immers was het onmogelijk... Uiteindelijk bleek het onmogelijke toch mogelijk en wel door zijn eigen werkgever. Alleen door te publiceren en de AFM te confronteren met de bewijzen kon dit boven water komen. Vrije pers werkt soms nog echt! Beursbox kán het verschil maken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?