woensdag, maart 14, 2007

 

Waarom deze beursdaling?

In Amerika zijn enkele bedrijven die hypotheken verstrekken in de problemen gekomen. Hun portefeuille bestaat uit hypotheken van minder kapitaalkrachtige particuilieren. Steeds meer Amerikanen kunnen hun rente en aflossingen niet meer opbrengen. Nu ook de huizenmarkt slecht ligt, zien we dus dat huizen die in beslag genomen worden bij veiling minder opbrengen dan de hypotheekschuld die er op rust. De hypotheekverstrekkers komen nu dus in de problemen, want de gaten die hierdoor ontstaan zijn bij de failliete consumenten niet meer te dichten.
De angst is nu groot dat het toenemende aanbod van huizen via executieveilingen de huizenmarkt nog meer onder druk zal zetten, met als gevolg nog weer een (grotere) golf van huizenprijsdalingen en nog weer meer consumenten die in de problemen komen.
De giga schuldenberg van Amerika begint in beweging te komen en het helpt niet dat China vorige week nog aangaf dat het minder in Amerikaanse schulden wil beleggen.
Als Het Amerikaanse financiƫle bestel serieus begint te kraken, dan heeft heel de wereld daar enorme last van. Immers hebben ook andere 'rijke' landen enorme bezittingen in dollars. Als die dollar ineens in elkaar stort, dan storten de economieƫn van die 'rijke' landen ook in. De kans erop acht ik overigens niet groot omdat echt alles op alles zal wordengezet om die ramp te voorkomen. Het beleid van Bush heeft echter het gevaar voor de ineenstorting enorm doen toenemen. Hij is er zelfs de schuld van dat dit allemaal zo extreem is geworden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?