zaterdag, maart 10, 2007

 

Beleggen met plezier nr7 Spreiding

door Fred Weites

Wanneer je een portefeuille aan het opbouwen bent is het belangrijk, dat je een goede spreiding gaat toepassen.

Waarom, zul je zeggen? Vergelijk het maar met een “straatje (=10stuks) staatsloten”:

Bij een straatje wil je immers alle eindcijfers bezitten van 0 tot en met 9, zodat er altijd wel één eindcijfer de juiste is! Zo gaat het ook met beleggen. Aan elke belegging kleeft wel een risico en als belegger wil je altijd toch minimaal je inleg terug zien. Ga je beleggen in aandelen, ga dan niet alleen in financiële waarden beleggen. Het helpt dus niet, als je belegt én in Aegon, én in Fortis, én in ABN-Amro én ook nog eens in ING. Als dan deze financiële instellingen gaan dalen, dan zullen alle aandelen in uw portefeuille in waarde verminderen en ik verzeker u: leuk is anders. Je kunt dit voorkomen door een goede spreiding. Koop als voorbeeld aandelen in één financieel fonds, vervolgens één in de IT branche, één in de handel, één in vastgoed en bijvoorbeeld één in de olie.

Hierbij gaat het risico aanmerkelijk omlaag: het gaat immers niet met alle fondsen tegelijk slecht! Het zal op bovenstaande manier goed kunnen, dat uw portefeuille gelijk blijft, terwijl de AEX stevig is gedaald. Spreiding doe je dus in verschillende sectoren, maar daarnaast kun je ook nog spreiden in de verschillende beleggingsproducten. Een goede portefeuille kan op deze manier bestaan uit bijvoorbeeld een mix van aandelen, opties, obligaties en uit één of meerdere beleggingsfondsen. Houd ook het financiële evenwicht tussen de verschillende aandelen goed in de gaten: beleg niet voor € 10000,- in olie en voor maar € 1000,- in bijvoorbeeld vastgoed. Investeer dan liever (bij benadering) gelijke bedragen: én € 1000,- in olie, én € 1000,- in vastgoed, én € 1000,- in een financieel fonds én € 1000,- in een beleggingsfonds. Zorg er ook steeds voor, dat u voldoende kasgeld tot uw beschikking houdt en wees nooit vol belegd: u zult zien, een goede spreiding is niet alleen goed voor uw portefeuille, maar ook voor uw nachtrust. En dat is ook wat waard.

Fred Weites is schrijver van het boek Beleggen met plezier , het boek dat als de basis dient voor deze column. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De waarde van zijn beleggingen zijn bescheiden. Reacties? fred@weites.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?