maandag, maart 12, 2007

 

Financiƫle spam

De SEC (Amerikaanse beurstoezichthouder, vergelijkbaar met AFM in Nederland) heeft de handel in maar liefst 35 fondsen voor maximaal 10 dagen stopgezet. Er waren miljoenen spamberichten verstuurd met 'kooptips' voor die aandelen.
Deze vorm van bedrog komt steeds vaker voor en het is verbluffend om te constateren dat er nog altijd heel veel mensen zijn die daar serieus instinken.
Hoe ziet dat bedrog er uit:
Een aantal personen kopen tegen afbraakkoersen een belang in een klein OTC fondsje.
Er wordt vervolgens een zogenaamd 'koopadvies' gespamd naar miljoenen E-mail adressen.
Helaas is het nog altijd zo dat er mensen zijn die op basis van zo'n anoniem verstuurde mail daadwerkelijk een kooporder voor die aandelen inleggen. De koers van zo'n klein fonds loopt dus door de plotselinge enorme vraag heel snel op.
De eerste kopers (die waarschijnlijk ook de spam uit lieten sturen) nemen in die enorme vraag snel afscheid van de stukken en halen hun winst binnen. De kopers die dachten slim te zijn, constateren dat het aandeel, toen de vraag naar de aandelen stokte, net zo snel daalt als dat het omhoog is gekomen. Hun gokje is een lange termijn belegging geworden en ze gaan nu hopen op een herhaling van zo'n spamactie, want dat is de enige manier waarop ze nog ooit een tweede kans krijgen om tegen hun hoge koers weer afscheid te nemen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?