dinsdag, maart 27, 2007

 

Waarheid bestaat niet

Toen de plaatsing van de stenen bij Stonehenge serieus werd onderzocht, was het algemene beeld in de samenleving dat het een oude Druïde tempel moest zijn geweest. De verlichte mens van na de donkere middeleeuwen had weinig op met de kennis en kunde van iedereen die ervoor geleefd had. Zeker de simpelen die in het Stenen Tijdperk geleefd hadden, waren niet in staat tot bijzondere dingen, laat staan dat ze in staat zouden zijn tot het analyseren van de zonne- en maan bewegingen.
Dat de stenen wel heel toevallig perfect stonden als zonne- en maan observatorium werd opzij geschoven als onmogelijk.
Nog tot op heden zijn er op Stonehenge gidsen die de suggestie als zou het ook een observatorium geweest zijn, als belachelijk afwijzen.

Ander voorbeeld, de continenten passen als een puzzelstuk in elkaar. Dit lijkt erop te duiden dat ze ooit één grote landmassa vormden, die uit elkaar gedreven is.
Op dit moment is het merendeel van de schoolboeken zo geschreven dat die theorie aangehouden wordt. Dat was lang niet het geval... Tegen alle argumenten in werd de suggestie dat de continenten ooit één landmassa waren veertig jaar lang afgedaan als onzin.
Pas na veertig jaar werd toegegeven aan de overweldigende bewijzen en nam men het op in de schoolboeken.
Sinds kort is in vooral Amerika weer een tegenbeweging ontstaan.
Vanuit het daar aangehangen geloof is er de sterke overtuiging dat de wereld pas 4500 jaar oud is. Wie dat geloof aanhangt, kan uiteraard niet meer akkoord gaan met de bewijzen van processen die al honderden miljoenen tot miljarden jaren gaande zijn. Het 'bewijs' van de verschuivende continenten is in Amerika nu dus weer een discussiepunt. Om verhitte discussie te voorkomen wordt het 'feit' van driftende continenten weer uit de schoolboeken gehaald.
U ziet, 'harde' bewijzen bestaan niet, men gelooft wat men wil geloven en 'waarheid' is slechts dat wat men als waarheid wil zien. Waarheid is derhalve een veranderlijk gegeven en is dus geen absoluut gegeven! Maak die vergissing niet.

Zo ook met de beurs.
Al in de jaren dertig van de twintigste eeuw wist Ralph Elliott aan te tonen dat de beurs in herkenbare patronen beweegt.
Ik las enkele weken geleden nog een commentaar van een toonaangevende Nederlandse publicist die heel de Elliott Wave theorie afdeed als onzin.
Nu is dat misschien maar goed ook. Immers, als iedere belegger in die theorie gaat geloven, gaat ze dan nog op? Immers kan dan iedereen de golven tellen en op tijd actie ondernemen. Als dat zou gebeuren zou dan het verwachte beeld nog uitkomen?
We vinden ons als moderne mens bijzonder verlicht. We staan toch open voor nieuwe dingen?
Is dat zo?

Recent bleken enkele onderzoekers aan te tonen dat de natuurwet over energie opwekken mogelijk toch niet zou kloppen. Ze wisten door middel van een magneet meer energie te produceren dan er in hun machine gestopt werd.
Ter vergelijking, een automotor is slechts voor zoiets als 20% effectief. De rest van en energie gaat verloren in warmte, wrijving of wordt ongebruikt door de motor de uitlaat weer uitgepompt.
Als er dus iemand komt die stelt dat hij een machine heeft waaruit meer energie komt dan dat er is gegaan, dan is het terecht dat er enige scepsis is. Het druist in tegen de natuurwetten die de mensheid vastgelegd heeft. Dan is of de natuurwet onjuist, of we hebben iets anders niet goed begrepen, tenzij de onderzoekers liegen, want dat kan natuurlijk ook.
Feit is echter dat deze onderzoekers na de publicatie hun leven niet meer zeker zijn. Ze kregen zelfs anoniem vanaf Internet doodsbedreigingen vanuit de verlichte mensheid. Toch ben ik er van overtuigd dat ze ergens gelijk hebben. Als u twee magneten verkeerd om tegen elkaar probeert te drukken, dan voelt u hoeveel energie er nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Blijkbaar zit er in magneten per ongeluk een enorme hoeveelheid energie opgeslagen. Energie die we tot op heden niet commercieel weten af te tappen, maar ook energie die we met de huidige natuurwet mogelijk niet goed weten te omschrijven. Misschien klopt de natuurwet wel, maar is ze nog onvolledig. Als er echter ergens mogelijkheden tot opwekken van nieuwe energie liggen, dan is het wel in de verborgen krachten van magneten.

We zijn in feite in sommige opzichten die donkere middeleeuwen nooit uitgekomen. Onze gevestigde professoren en deskundigen willen niet eens in het openbaar onderzoeken of het zo is. Natuurlijk er zijn wat gekken en dwazen die het durven, maar die krijgen dan ook doodsbedreigingen als ze het wagen te publiceren.

Terug naar beleggen
De Elliott Wave theorie wordt nog altijd door de professie niet onderschreven. Alle 'bewijzen' ten spijt.
Wat echter zorgwekkende is, is dat zelfs de beste belegger ter wereld (Warren Buffett) nog altijd niet geloofd wordt als deze stelt dat je slechts enkele aandelen goedkoop moet kopen en liefst niet meer moet verkopen.
De man is de op één na rijkste persoon ter wereld, maar vrijwel geen particuliere belegger en ook vrijwel geen professionele belegger die ook maar in de verste verten zijn methode serieus aan het volgen is.
Waarom geloven we niet dat Buffett gelijk heeft?
Waarom denken we altijd maar weer slimmer te zijn?
Waarom kopen we dure aandelen en houden we ze kort vast?
De man is al meer dan veertig jaar een toonaangevende belegger, hij werd er steenrijk mee. Wat moet hij nog meer doen om serieus genomen te worden?
In dat kader ben ik wel gelukkig met het feit dat Jack Hoogland met zijn aangepaste methode in korte tijd een enorme aanhang heeft gekregen.
Blijkbaar is er best animo voor een Buffett achtige methode, maar weet Buffett het niet goed aan de markt uit te leggen.
Wat me dan weer wel verbaasd is dat er beleggers zijn die soms al na twee aandelen kortgeleden gekocht te hebben klagen over enkele procenten koersverliezen.
Na een eerste daling laten ze de lange termijn visie al los en verlaten het ingeslagen pad.
Uiteraard dan met verlies en weer is een prachtige theorie afgedaan als onzin, voor ze ook maar een schijn van kans kreeg om zich te bewijzen.
Ik ben nu zelf vanaf okt 2006 een aanhanger van de methode van Jack. Naar mijn idee is het idee briljant. Hij geeft zelf al aan, geef iedere positie één tot drie jaar. Klaag dan als belegger niet als de beurs even kortstondig tegen zit. De aandelen die Jack aanprijst zijn spotgoedkoop. Ze zijn dat niet omdat er op dat moment veel vraag naar de stukken is. We kopen dan juist als niemand ze wil, maar het zal meestal niet zo zijn dat direct na uw aankoop de bel voor de laagste koers gaat.
Wie dat niet begrijpt, of daar pertinent niet tegen kan, die moet vooral doorgaan met duur kopen en kort vasthouden. Ik kan er niet één noemen, maar er zal vast ergens op de wereld een bekende belegger zijn die met die methode enorm succes heeft gehad.
'Waarheid' bestaat niet, ik hoop dat ik dat met mijn tekst hierboven heb kunnen aantonen. U moet slechts dat geloven wat u wilt geloven. U moet slechts zo beleggen als dat u wilt beleggen. Het moet immers ook 'goed voelen'.
Als 'goed voelen' ook minder effectief is, dan heeft u een afweging te maken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?