donderdag, maart 22, 2007

 

Ahold koopt meer aandelen in

Het operationele inkomen over 2006 was 1,3 miljard. Een jaar eerder was dat nog 1 miljard euro. Netto was het 915 miljoen, waar dat een jaar eerder nog 769 miljoen was. Ook de schuld is met 884 miljoen teruggebracht naar 4,6 miljard.
Ahold gaat, gezien de positieve gang van zaken en het feit dat ze blijkbaar niets beters weet te verzinnen, voor in totaal drie miljard aan eigen aandelen terugkopen. Eerder was sprake van 2 miljard dat teruggekocht zou worden.
Het mag duidelijk zijn dat Ahold niets meer ziet in groei door overnames. Dat op zich heb ik niet veel op tegen, want haar 'groei door overnames strategie' heeft Ahold in de problemen gebracht. Toch is het jammer dat Ahold blijkbaar niets beter met de miljarden weet te verzinnen. Met de terugkoopprogramma's worden vooral kleine aandeelhouders van hun aandelen afgeholpen. Dat werkt als volgt: Particuliere beleggers die hun aandelen op de beurs aanbieden in hun dagelijkse aan en verkoop acties, raken snel hun aandelen kwijt. Die aandelen worden bij verkoop direct uit de beurs gahaald. Zodra de particuliere aandeelhouder Ahold aandelen wil kopen, moet deze putten uit de kleinere hoeveelheid nog vrij voor de handel beschikbare aandelen. Immers, de grote aandeelhouders handelen niet in die aandelen, die zitten er op en blijven er op zitten. De actief handelende particuliere beleggers jagen de prijs op waarmee de grotere spelers dus kunnen aantonen dat ze fantastische beleggers zijn. De banken, die Ahold deze strategie ingefluisterd hebben, zijn grootaandeelhouders en profiteren het meest. De beurs is er niet om particuliere beleggers rijk te maken. Hou dat vooral in het oog!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?