donderdag, december 07, 2006

 

Rentestijging

Vandaag komt de ECB weer met een rentebesluit. De meeste analisten denken dat de rente weer omhoog zal gaan.
Eerder dit jaar hebben we vanuit de Global Energy Newsletter eens de proefballon opgeworpen dat de overheid zou stoppen met het vragen van rente voor het geld dat ze uit het niets creƫert. Nu geld niet meer door goud of andere waarde gedragen wordt, is het feitelijk onzin dat de overheid geld uit het niets maakt en daar enkele procenten rente voor gaat rekenen.

Hoe zou de economie er uit zien als de overheid met deze verkapte belasting zou stoppen? Het zou een heel interessante berekening worden, want dan zou geld ineens veel goedkoper worden. Ook verderop in de economische keten zou geld dan veel goedkoper worden.

In Europa durven we op dit moment zo'n experiment niet aan, maar als we wachten met zo'n experiment tot het eigenlijk al te laat is, dan krijgen we de situatie van Japan. Daar hebben ze zo lang gewacht dat gratis geld al niets meer uitmaakte. De rente in Japan is nog altijd zoiets van 0,25%. Dat is het al jaren, maar echt een sterk economisch herstel is sinds de beurscrach van 1989 daar niet meer voorgekomen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?