dinsdag, december 05, 2006

 

Fusies en overnames

Zijn fusies en overnames een teken dat aandelen goedkoop zijn?

Net als in 1999 is deze markt weer zeer actief en het is daarmee wat mij betreft een teken aan de wand.

Net als in 1999 horen we overal dat het zo goed is en dat het een bewijs is dat topmanagers de aandelen van de concurrent die ze overnemen blijkbaar goedkoop vinden, maar het is BS.

Die fusies en overnames worden ze naar toe gedwongen omdat ze anders 'achterblijven'. KPN had nooit moeten bieden op de UMTS licentie, maar moest wel, anders zou het bedrijf 'achterblijven'. Getronics had Wang nooit over moeten nemen, maar anders zou het bedrijf in Europa wegkwijnen... Zie hoe ze er nu voor staan.

75% van de fusies mislukt.

In de meeste gevallen hebben de topmanagers het dus mis. Als er iemand dus niet vertrouwd kan worden de voordelen van een fusie te zien, dan is het de topmanager wel! Hoe vaak zou hun voornaamste reden een fusie in te zetten de enorme persoonlijke bonus zijn? Topmanagers verdienen miljoenen aan zo'n deal. Dat maakt ze blind voor de risico's en gevolgen.


De huidige populariteit van fusies en overnames is voor mij een teken dat we volgend jaar wel eens een top van de aandelenbeurs in Amerika en Europa kunnen gaan zien. Van al die mooie deals van nu mislukt historisch gezien 75%. Dat gaan we dus volgend jaar over ons heen krijgen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?