donderdag, september 21, 2006
Spagaat van Putin
In Rusland heerst nu de strijd tussen de overheid die meer invloed, zeggenschap en geld wil, en Westerse (Buitenlandse) concerns die tientallen miljarden moeten investeren voor ze uiteindelijk in de toekomst giga winsten kunnen maken.
Putin wil het beste van twee werelden, wel de investeringen vanuit het buitenland, maar daarna de winsten ook zelf helemaal houden. Dat doet Venezuela nu ook, lijkt Colombia te gaan doen en ook Tsjaad heeft dat plan opgevat. De uiteindelijke winst kan dan wel eens een kortstondige zijn. Immers draaien staatsondernemingen standaard minder goed dan commerciƫle ondernemingen. Als bijvoorbeeld de al geplaatste installaties van Shell overgaan in andere handen, dan moeten deze onderhouden gaan worden door een ander (Gazprom). Het is echter dan sterk de vraag of onderhoud en uitbreiding van de installaties dan wel goed gaat gebeuren. We zien dat in Venezuela, alwaar de olieproductie sterk gedaald is nadat de Amerikaanse oliemaatschappijen weggejaagd zijn. Dat oliemaatschappijen zoveel winst maken is ook deels hun verdienste omdat ze heel hun productie en leveringapparaat superslank en effectief gemaakt hebben.
Dat Putin meer macht en geld wil hebben is zo vreemd niet. Rusland is terug op de wereldkaart gekomen juist omdat hij de oliemiljardairs uit het pluche gejaagd heeft. Hoewel het er nog altijd niet perfect is, is de verdeling van rijkdom nu wel beter dan zes jaar geleden.
Als Rusland een onbetrouwbare partner voor buitenlandse bedrijven blijkt te zijn, dan zal de animo om in Rusland te investeren ook fors afnemen. Putin neemt nu dus een enorm risico, want hoewel Rusland al rijk begint te worden is ze niet zo rijk dat ze zonder buitenlands kapitaal kan.
Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl